Koje su prednosti traka sa opterećenjem?

Odgovori
eva.pacic@fitflixgroup.com
Postovi: 23
Pridružio se: 17 Mar 2022, 12:20

Prednosti traka sa opterećenjem uključuju izgradnju snage, mišića i fleksibilnosti je takođe i to što se smatra omiljenim rekvizitom za kućne treninge. Korišćenje ovih elastičnih traka ili traka od tkanine za dodavanje napetosti ili otpora tokom vežbanja otežava izvođenje pokreta i angažuje više mišića, što pomaže u izgradnji snage. Možete ih zamotati oko nogu ili ruku i dolaze u svim različitim oblicima i veličinama. Kao i tegovi, one imaju različite otpore kako bi vaš trening bio lakši ili teži. Kada tek počinjete sa treninzima koristićete prvo traku sa najmanjim otporom. Postepeno ćete napredovati i koristiti trake sa višim stepenom otpora.

Slika

Trake otpora angažuju mišiće 'stabilizatore' – ova mišićna grupa je značajna jer podržava naše veće mišiće i zglobove kada se krećemo i pomaže u smanjenju rizika od povreda. Dakle, oni su bezbedna opcija sa malim uticajem za starije ljude i često se koriste za rehabilitaciju. Najbolje trake otpora su takođe lagane, prenosive i neverovatno svestrane, tako da su odlične za sve različite nivoe fitnesa, od početnika do profesionalnih sportista.


Jedna od glavnih prednosti otpornih traka je da pružaju raznovrsnost. Sa njima možete da vežbate celo telo i kao i kod svih treninga snage, pomažu u izgradnji mišićne mase i tonusa. To je zato što kada vežbate, mišići se istežu i cepaju, a nakon toga telo popravlja mišićna vlakna i ona postaju sve veća i jača. Vežbe sa trakama otpora takođe jačaju mišiće leđa, ramena i jezgra, što može poboljšati držanje i stabilnost. Sa trakom možete da uradite sve što možete da uradite sa tegovima: stanite na jedan i radite biceps uvojke, bočne podizanja, prednja podizanja i uspravne redove, okačite jednu za šipku ili drvo da biste radili bočno spuštanje ili je vezali za klupu. Trake sa otporom su pristupačne, lagane i prenosive tako da ih je lako spakovati u kofer kada idete na odmor. Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim trakama za trening koje su pritom i pristupačne, možete ih pronaći u ponudi online shop-a Quest42 .

Slika

Mnoge vežbe sa trakama sa opterećenjem mogu biti složene (radi nekoliko mišića u isto vreme), tako da ne samo da ćete koristiti više energije i sagoreti više kalorija kao rezultat, već ćete dobiti i vežbanje celog tela. Osim toga, korišćenje traka znači da morate biti kontrolisani u svom kretanju jer se uvek prilagođavate promenljivom otporu. Vaš trening će biti izazovniji u zavisnosti od toga koliko je traka rastegnuta, što pomaže u poboljšanju ravnoteže, kao i fizičke snage. Oni mogu pomoći u gubitku viška masti tako što povećavaju efekat naknadnog sagorevanja, posle treninga. U suštini, što jače vežbate, to vam je potrebnije više energije i više kalorija i masti se sagoreva, čak i nakon što završite sa treningom.

Jedan od najboljih načina da mišiće održite zdravim i jakim, kao i da poboljšate fleksibilnost i pokretljivost, a to možete koristeći trake sa opterećenjem. Svaki pokret je dobar za mobilnost, ali prednost otpornih traka je u tome što ih možete koristiti za nežno istezanje. Na primer, možete da uradite istezanje tetive ležeći na leđima i povećate opseg pokreta korišćenjem trake otpora da biste intenzivirali istezanje.
Odgovori