ZAŠTO JE DISANJE BITNA STAVKA U VAŠEM TRENINGU?

Odgovori
eva.pacic@fitflixgroup.com
Postovi: 23
Pridružio se: 17 Mar 2022, 12:20

3 načina na koje pažljivo disanje postiže bolje rezultate i pomaže u poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja.

Znamo da vežbanje treba da bude prioritet. Ali može biti teško vežbati sa puno smetnji i poteškoća koje nas sprečavaju da idemo u teretanu. Kada smo u mogućnosti da vežbamo, fokusiranje na vežbu i blokiranje svih ometača može biti još teže. Prečesto prolazimo kroz vežbanje i štikliramo ga sa liste bez razmišljanja o tome kako da poboljšamo mentalno zdravlje. Dakle kako da prevaziđemo ometanja da bismo maksimalno iskoristili naše vežbe? Imamo jedan savet: diši. Bez pažljivog pristupa vežbanju, rizikujemo loše rezultate ili čak povredu. Svesnost uključuje obraćanje pažnje na to kako dišete i u izvesnoj meri, čak i da ga kontrolišete. Vežbe disanja takođe poboljšavaju vaše mentalno zdravlje. Koristite ove tri tehnike koje se lako pamte kako biste maksimizirali svoje disanje pre, tokom i posle vežbanja.

Slika

1. Pre: Postavite jasnu nameru
Ulazak na trening sa namerom je najbolji način da izbegnete povrede i maksimizirate rezultate. Postavite nameru za svoj trening, s obzirom na vreme i prostor koji imate na raspolaganju. Primer namere može biti da se uverite da dišete tokom stresnih trenutaka ili da uživate u periodima odmora tako što ćete biti potpuno prisutni u svom dahu. Ako imate samo 30 minuta, postavite svoj trening u skladu sa tim i jasno postavite nameru. Ponavljajte redovno tu nameru tokom vežbanja. Odvojite trenutak pre nego što počnete da proveravate svoje telo kroz disanje. Fokusirajte se na udah i vidite gde se dah lako kreće u vašem telu.? Obratite pažnju na ono što vam telo govori i primenite to na svoj trening. Ako želite da poboljšate mentalno zdravlje, počnite sa obraćanjem pažnje na disanje.

2. Tokom: Koristite svoj dah kao vodiča
Budite svesni svog daha dok vežbate. Ako se vaši udisaji i izdisaji skraćuju i ubrzavaju, to je odgovor na posao koji vaše telo obavlja. Ako se pripremate ili zadržavate dah, možda se previše naprežete. Pravilna upotreba daha će smanjiti stres, pomoći u vođenju treninga i poboljšati mentalno zdravlje.

3. Posle: Oporavak uz ritmičko disanje
Ubrzajte oporavak uključivanjem vežbi disanja u svoju rutinu istezanja. Fokusirajte se na područja koja ste naglasili tokom treninga, udahnite na istezanje i otvorite to tkivo. Cilj je doći u opušteno stanje, vraćajući se ritmičnom nosnom disanju što je pre moguće. Zatvorenih usta fokusirajući se na disanje kroz nozdrve, vaše telo će dobiti znak da se opusti kroz ritam ponavljanja. Doslednost je važnija od savršenstva. Ako želite da poboljšate mentalno zdravlje, ne morate da pravite drastične promene u svojoj celokupnoj rutini, samo počnite da obraćate pažnju na disanje u svoju postojeću rutinu. Počnite sa namerom, i ako je samo jednom u treningu pogledate, to je bolje nego ništa. Polako gradite taj napredak. Sada kada ste savladali ovu veštinu, možete se vratiti pažljivom disanju u bilo kom trenutku kao još jedan način da nadograđujete svoju kondiciju, fizičku i mentalnu. Zato samo dišite.
Odgovori