7 SAVETA ZA EFIKASAN TRENING NA TRACI

Odgovori
eva.pacic@fitflixgroup.com
Postovi: 23
Pridružio se: 17 Mar 2022, 12:20

Mnogi trkači i posetioci teretane redovno koriste traku za trčanje za svoje treninge. Za neke, to je jedini način da se drže treninga kada je napolju hladno, vruće ili mračno. Za druge, to je efikasan dodatak njihovom trčanju na otvorenom. Ali traka za trčanje ima više da ponudi nego što se čini na prvi pogled. U stvari, mnogi profesionalni trkači koriste traku za trčanje da bi stvorili nove stimuluse za trening. Pruža mnoge prednosti i nudi mnoge varijacije treninga jer možete kontrolisati sve varijable kao što su tempo ili uspon. Međutim, trčanje na traci za trčanje se razlikuje od trčanja napolju u nekoliko ključnih aspekata. Sledećih sedam saveta su osmišljeni da vam pomognu da prilagodite trening trčanja traci za trčanje.

Slika

1. POČNITE LAKO
Ako trčite na traci za trčanje po prvi put, trebalo bi da počnete umerenim tempom. Dajte svom telu priliku da se navikne na trčanje u zatvorenom prostoru. Najbolje je započeti lakim i kontrolisanim trčanjem izdržljivosti kako biste omogućili vašem telu da se polako prilagodi novom okruženju. Novi uslovi trčanja, poput nepoznate površine, kao i nedostatak otpora vazduha, primoravaju vaše telo da izvrši promene. Ovo zahteva vreme. Kada se naviknete na trčanje na traci za trčanje, možete povećati tempo i intenzitet.

2. SIMULIRAJTE OTPOR VAZDUHU
Trčanje na traci za trčanje obično izgleda lakše nego trčanje na otvorenom. Jedan od razloga za to je nedostatak otpora vazduha. Da biste nadoknadili ovaj nedostatak, trebalo bi da povećate nagib trake za trčanje za 1 ili 2 %. Ovo vam omogućava da simulirate napor potreban za trčanje na ravnoj površini na otvorenom.

3. PAZITE NA DRŽANJE
U kratkom vremenskom periodu, ljudi koji redovno trče na traci za trčanje imaju tendenciju da zaborave na sve ostalo i fokusiraju se samo na ekran da bi pratili svoj tempo, otkucaje srca itd. Oni takođe provode većinu vremena gledajući vrhove svojih stopala da vide da li se spuštaju na pravom mestu na traci za trčanje. Vremenom, ovo može dovesti do lošeg držanja i, kao rezultat, uzrokovati bol u ramenima i leđima. Stoga, gledajte pravo ispred sebe kao kada trčite napolju. Ovo vam pomaže da zadržite prirodno držanje i na taj način sprečite bol u mišićima.

4. PRATITE SVOJ TEMPO
Novi uslovi trčanja kao što su pokretna traka kao podloga, ravnomerna amortizacija i konstantan tempo navode mnoge trkače da skrate svoj korak. Ovo se razlikuje od onoga na šta smo navikli i menja našu svest o našem normalnom tempu. Kako se naša forma menja, postaje teško reći koliko brzo trčimo. Često će vam se sporiji tempo činiti bržim nego što zaista jeste. Da biste zadržali intenzitet treninga na istom nivou, slušajte svoje telo i pokušajte da održite uobičajenu dužinu koraka. Uverite se da redovno proveravate ovaj osećaj brzine sa tempom prikazanim na ekranu.

5. OSTANITE HIDRIRANI
Jedna razlika od trčanja na otvorenom je nedostatak hlađenja koji obezbeđuje vetar i svež vazduh. To vas dovodi do toga da se više znojite kada trčite u zatvorenom prostoru. Ovo zauzvrat uzrokuje ubrzanje vašeg otkucaja srca jer vaše telo mora da troši više energije da se ohladi. Zbog toga morate voditi računa da pijete puno tečnosti. Kao pravilo, trebalo bi da konzumirate 500-700 ml vode u malim dozama za svaki sat treninga na traci za trčanje.

Slika

6. KORISTITE LAGANU OBUĆU
Način na koji trčimo na traci za trčanje više se ne poklapa sa našim prirodnim oblikom trčanja. Dobro podložena površina koja se stalno kreće potpuno menja način na koji pritiskamo podlogu i odgurujemo se nogama. Više ne moramo da se odgurujemo tako snažno ili dugo da bismo stvorili pomak ka napred kao što radimo na otvorenom. Zbog toga vam nije potreban par teških, izuzetno mekanih i debelih patika za trčanje. Ako planirate da redovno trčite u zatvorenom prostoru i nemate većih problema sa držanjem stopala ili hodom, trebalo bi da koristite lagane patike za trčanje niskog profila. One obezbeđuju dinamičan i brz stil trčanja sa snažnim odgurivanjem. U ovom slučaju, traka za trčanje će se za vas pobrinuti za amortizaciju.

7. KOMBINUJTE TRENINGE
Trčanje na traci za trčanje nam omogućava da treniramo pod istim uslovima svaki dan. Nema vetrova, nema džinovskih brda i površina je uvek glatka i ravna. Dok je dugo i sporo trčanje odlično za izgradnju baze, brzo može postati dosadno. Vašem telu je potrebna vizuelna distrakcija i različiti motorički izazovi. Dugo trčanje na istom mestu može biti prilično zamorno. Da biste to izbegli, dodajte malo raznolikosti svom treningu trčanja uključivanjem intervalnih treninga i nagiba.
Odgovori