7 uobičajenih grešaka koje svaki trkač treba da izbegava

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Potrebno je da znate određene stvari pre nego što se odlučite za aktivno trčanje. Postoje određeni procesi pripreme koje biste trebali obaviti pre nego što krenete prelaziti po 10 i više kilometara. Pođimo od činjenice da ste uzeli u obzir sve faktore i da ste doneli zaključak da je trčanje stvar za Vas. Ukoliko već trčite i smatrate da Vam dobro ide, ne bi bilo loše da uzmete u obzir grške koje se često dešavaju trkačima i potrudite se da in Vi ne činite. Razumljivo je da imate entuzijazma i uzbuđenosti da izvučete najbolje iz Vas ali da li preduzimate potrebne mere predostrožnosti? Forsiranje Vašeg tela preko njegovih granica ne može Vas zaštititi od povreda već će dovesti do kidanja mišića od kojeg ćete se teško oporaviti. Najbolje je postepeno napredovati pre nego rušiti rekorde u jednom sprintu.

Slika

Evo 7 čestih grešaka koje trkači prave:

1. Biti prestrog prema sebi u danima oporavka
Često trkači kada bi trebalo da odmore guraju svoje granice. Neophodno je da imate dane odmora. To vreme telo koristi da se mišić odmori, regeneriše i pripremi za nove pritiske. Trebate biti blaži prema sebi i obezbediti svom telu dovoljno dana odmora. To može biti odnos da jedan dan trčite i drugi dan da odmorite ili da imate dan odmora na svaka dva ili tri dana. U zavisnosti da li Vam više odgovara kontinuitet ili češće pauze.

2. Preforsiranje
Dešava se da trkači uzmu odmah velike zalogaje i ne idu u skladu sa svojim mogućnostima. Preporučujemo Vam da krenete sa manjim kilometražama koje ćete postepeno povećavati. Takođe možete praviti pauze, sa laganim hodom umesto da celu kilometraži istrčite u jednom dahu. To će na duže staze Vama dati bolje rezultate. Svoju kondiciju ćete graditi postepeno i neće doći do preforsiranja i nepotrebnog zamora. Ukoliko jedan dan istrčite kilometražu za koju niste bili spremni može se desiti da sledećeg dana nećete moći trčati ili ćete dati manje od Vaše prosečne mogućnosti. Na taj način nećete napredovati već stagnirati i imaćete osećaj da idete jedan korak napred i tri unazad.

3. Pogrešno držanje tela
Ovo je greška koju trkači često prave. Ukoliko se savijete zaboravite na disanje ili mašete previše rukama prilikom trčanja. To bi moglo da izazove bolove u mišićima. Umesto toga potrudite se da ruke držite blago savijene u laktovima i uz telo. Nemojte ih previše odvajati od tela.

4. Nedovoljna hidriranost
Trčanjem gubite dosta tečnosti znojenjem. Prilikom gubljenja tečnosti gube se i eletroliti. Veoma je važno da ostanete hidrirani prilikom trčanja. Popite dovoljno vode pre samog trčanja i nakon trčanja ali isto tako vodite računa da i tokom samog trčanja pijete dovoljno tečnosti. Dobro je piti sportske napitke koji su obogaćeni elektrolitima jer ih običnom vodom ne možete nadoknaditi. Ukoliko je to moguće razmišljajte o mestima gde biste mogli popiti vodu prilikom trčanja a ukoliko je to nemoguće onda se pobrinite da budete hidrirani pre i nakon treninga.

5. Izostanak opbroka nakon trčanja
Kao što je bitno da nadoknadite izgubljene tečnosti nakon trčanja tako je bitno i nadoknađivanje izgubljenje energije. Ukoliko želite da izgubite kilažu bitno je da ostanete u kalorijskom deficitu ali i dalje je potrebno da nahranite svoje telo i mišiće nakon tako intezivnog trošenja. Treba uraditi sve što je moguće za oporavak mišića nakon treninga. To je kvalitetan san, adekvatan odmor i unos proteina. Pobrinite se da obrok nakon trčanja bude nutritivno bogat i dobar za Vaš organizam.

6. Izistanak pripreme i istezanja
Mnogi vežbači i trkači prave grešku preskakajući zagrevanje i istizanje. Neophodno je da Vaše telo pripremite na takav napor. Zagrevanje može trajati 5 do 10 minuta ali će poboljšati Vaše performanse tokom trčanja i pomoći Vam da lakše odradite zadatu kilometražu. Vaše telo tada neće percipirati trčanje kao šok. Takođe isto tako je važno i istegnuti mišiće nakon treninga. Uđite i izađite iz trčanja laganim hodom od minimum 5 minuta a zatim uradite par vežbi istezanja. To će pomoći oporavku Vaših mišića.

7. Preskakanje vežbi za jačanje jezgra
Koliko god da je trčanje dobro za Vaš organizam poznato je da ono utiče najviše na podizanju tonusa mišića i sagorevanju velike količine kalorija tj topljenju masti. Ukoliko praktikujete samo trčanje Vaše masti će se trošiti sa svih delova Vašeg tela. Ukoliko želite da promenite kompoziciju Vašeg tela i da na nekim mestima povećate masu moraćete raditi i vežbe snage tj. težinske treninge. Međutim rađenje vežbi za jačanje Core-a je jako bitno za trkače iz razloga što će one jačati Vašu stabilnost. To je najvažniji deo Vašeg tela i neophodna je njegova snaga za pravilno trčanje. Ukoliko Vaše jezgro nije dovoljno jako određeni delovi tela poput kolena, kičme, kukova i vrata će trpeti preveliki pritisak prilikom trčanja. Da biste poboljšali svoju stabilizaciju i tehniku trčanja potrebno je da ojačate vaš Core tj. jezgro.
Odgovori