Povećajte efikasnost treninga povezivanjem uma i mišića

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Slika

Učenje i korišćenje veze um - mišić je jedna od najboljih metoda za napredak u povećanju rasta mišića. Veza um - mišić je sinergija između mozga i ciljanog mišića koja usmerava vaše misli i energiju u stiskanje i skupljanje mišića, što dovodi do boljih rezultata treninga.

Prednosti povezanosti mišića i uma su:

1. Povećavate potencijal za povećanje snage i veličine mišića
2. Razvijate kvalitet mišića do najvišeg nivoa
3. Ostvarujete efikasniji trening
4. Izvodićete odgovarajuću formu
5. Imate manje šanse od bola i povreda

Ukoliko imate problem da uspostavite vezu sa vašim mišićima tokom treninga, nećete povećati njegov rast. Poboljšanje veze između uma i mišića je proces koji se nikada ne završava. Treba ga praktikovati na svakom treningu. Svaki put kada podignete tegove trebali biste naučiti kako stregnuti mišić i dodatno ga aktivirati. Takođe bitno je fokusirati se na mišiće koje radite.
Kako da formirate vezu između mišića i uma:

Slika

Mentalno se uključite
Pre nego što započnete trening obratite pažnju da se mentalno aktivirate. Uđite u zonu aktivacije i zamislite mišić koji želite da trenirate. To će vam pomoći da usmerite svoju energiju na ciljani mišić. Na primer, dok vežbate ruke, fokusirajte se na mišić koji je aktivan i zamišljajte tako se svako vlakno vašeg mišića napuni krvlju kada stisnete teg. Zatim dok spuštate teg pokušajte da osetite povlačenje.

Smanjite otpor
Borite se da stimulišete željeni mišić? Vreme je da otklonite svoj ego i želju za velikim težinama i spustite kilaže sa kojima radite. Nekad je učiniti manje zapravo više i to je istina u izgradnji mišića. Zapamtite da će upotreba prevelike težine otežati održavanje pravilne forme i ciljanje ispravnih mišića. Isprobajte ovaj novi vid pristupa. Pronađite umerenu težinu sa kojom možete uraditi 15 do 20 ponavljanja a da pritom zadržite napetost tamo gde želite, u mišiću.

Kontrolišite i usporite tempo
S ciljem izgradnje mišića trebali biste polako kontolisano povećavati težinu. Činjenica je kada se vi više fokusirate na vreme nego na ponavljanja osetićete kako mišići rade više. Drugim rečima, izvođenje treninga sa opterećenjem uz kontrolisan i sporiji tempo ne samo da će vam pomoći da pravilno stegnete mišiće već će ojačati i vezu uma i mišića. Možda vam može pomoći da ne brojite ponavljanja i serije nego da uključite tajmer od 40 do 70 sekundi. Na taj način više ćete se fokusirati na rad mišića nego na broj ponavljanja. Pokušajte da se usresredite na osećaj specifičnog istezanja mišića pri dnu svakog ponavljanja nakon čega sledi osećaj zatezanja na vrhu.

Uspostavljanje veze sa mišićima nije nešto čime bi se trebalo pozabaviti samo profesionalni sportisti. To je najefikasnija tehnika vežbanja za jačanje vašeg tela bez obzira na vašu oblast. Svi mogu imate benefite od ovakvog načina treniranja. Probajte se prilikom sledećeg treninga više fokusirati na rad vaših mišića.
Odgovori