Kako da se pravilno pripremite za trčanje?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Slika

Trčanje u sred leta mnogima izgleda kao luda ideja. Čini se preteškim, izvan zone vašeg komfora. Sama pomisao na to može biti užasna. U isto vreme svi znamo da je trčanje veoma zdravo za naš organizam i da je odličan vid topljenja masnih naslaga. U stvarnosti, ne mora biti toliko teško. Važna je adekvatna priprema pa se čak možete i radovati vašem sledećem trčanju. Veliki deo osećaja uzbuđenosti oko trčanja predstavlja vaš način života i navike koje imate.

Pre svega spavanje i ishrana. Niko ne želi da trči sa četiri sata sna. Osećali biste se iscrpljeno i pre nego što bi počeli sa trčanjem. Odmor je važan faktor u ovom slučaju. Pobrinite se da se dobro naspavate noc pre trčanja, barem 8 sati. U suprotnom, umor će samo povećati rizik od povreda i smanjiti kvalitet vašeg treninga.

Jednako je važno i ono što jedete. Neki se odlučuju da trče na prazan želudac ali ukoliko jedete pre trčanja, konzumiranje prave hrane je od suštinskog zančaja za sprečavanje nelagode i omamljenosti. Svi imamo isti osećaj nakon što smo pojeli masan obrok sa velikim procentom masti. Verovatno niko ne bi hteo da trči nakon takvog obroka zato probajte da ih izbegavate i umesto toga pružite svom telu obroke sa fokusom na složene ugljene hidrate i nešto nižim procentom proteina i masti. Nakon takvog obroka ćete imati energije i posle dvadesetog minuta trčanja. Pre svega probajte da ne jedete neposredno pre trčanja.

Slika

Evo nekih saveta koji bi vam pomogli oko trčanja:

Bitno je da se dobro zagrejete. Trčanje bez zagrejanih mišića ili guranje svojih granica bez ikakve pripreme može dovesti do povrede ili učiniti vaše trčanje manje ugodnim. Uradite neko lagano zagrevanje, počnite sa šetnjom ili laganim trčanjem.

Nakon trčanja ne zaboravite da uradite potpuno hlađenje. Ono je podjednako važno kao i zagrevanje. Utiče na vaš oporavak i vraća vaše telo u realnost spremajući ga za ostale zadatke i sledeći trening. To bi podrazumevalo 5 minuta trčanja sporijim tempom i 5-10 minuta hodanja nakon trčanja. Takođe idealno bi bilo uraditi na kraju istezanje i masažu rolerima.

Budite hidrirani pre, tokom i nakon trčanja. Ukoliko trčite na traci to će vam biti jednostavnije međutim ukoliko trčite napolju a niste navikli da nosite vodu pobrinite se da imate pristup njoj na vašoj ruti za trčanje. U krajnjem slučaju popite dosta vode nakon trčanja.

Muzika dosta pomaže. Što manje gledajte na sat jer će vam se u suprotnom činiti kao da nema kraja. Muzika vam može pomoći da vam misli odlutaju i da ne razmišljate toliko o tome koliko je vremena prošlo. Dozvolite joj da vas odvede na neko mentalno putovanje što će vam dati snagu i motivaciju da svoju rutu istrčite do kraja.

Idite spremni na tčanje. Ukoliko trčite napolju obratite pažnju na vremenske uslove. Šešir, naočare ili kabanica mogu vam dosta olakšati trčanje. Iako je trčanje u prirodi mnogima lepše i lakše, vremenski uslovi mogu biti izazov. Takođe u ceo proces uđite raspoloženi i motivisani. Nemojte očajavati jer će vam biti samo još teže.
Odgovori