3 Benefita HIIT treninga

Odgovori
eva.pacic@fitflixgroup.com
Postovi: 23
Pridružio se: 17 Mar 2022, 12:20

Povećajte kardiovaskularnu kondiciju za manje vremena.
Ponovljene studije su pokazale da je HIIT vremenski efikasan metod za povećanje kardiovaskularne kondicije. Štaviše, pokazalo se da nudi efikasniji način za smanjenje telesne masti u poređenju sa kardio treningom u stabilnom stanju. Ovi nalazi su zasnovani na tome da je intenzitet treninga znatno veći od kardio treninga u stabilnom stanju, što znači da je tokom iste količine vremena više se kalorija sagorelo radeći HIIT nego u stabilnom stanju (dakle i bolji rezultati), ili da se ista količina kalorija troši kada se radi HIIT umesto u stabilnom stanju, samo za manje vremena (vremenski efikasnije).

Slika

Poboljšajte usaglašenost sa vežbanjem
HIIT je veoma vremenski efikasan način za poboljšanje kardiovaskularnog i metaboličkog ishoda vežbanja, što bi inače predstavljalo izazov za neke populacije. Jedna studija je pokazala da je HIIT veoma efikasno sredstvo za povećanje usklađenosti sa vežbanjem i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i kondicije kod manje aktivnih pojedinaca. Zaključili su da mogućnost da učesnici vežbaju većim intenzitetom (30 sekundi do nekoliko minuta) sa dužim periodima oporavka (jedan do pet minuta) sa niskim intenzitetom vežbanja ili bez njega povećava usklađenost sa vežbanjem i pogodna je i za zdravu i za nezdravu populaciju.

Potencijalno povećan gubitak težine
Povećanjem efikasnosti treninga, i poboljšavajući vašu kardiovaskularnu kondiciju, neki istraživači veruju da HIIT može biti efikasniji u smanjenju telesne masti u poređenju sa tradicionalnijim oblicima vežbanja. Iako značaj ovoga može zavisiti od mnogih faktora kao što su usaglašenost sa vežbanjem, ishrana i intenzitet vežbanja, verovatno se misli da se prednosti HIIT-a mogu povezati sa većim gubitkom težine za one pojedince koji nemaju vremena i ne mogu da se obavežu. na duže vežbe i/ili na pojedince kojima je teško da treniraju duže vreme.
Odgovori