6 Benefita vežbi za mršavljenje

Odgovori
eva.pacic@fitflixgroup.com
Postovi: 23
Pridružio se: 17 Mar 2022, 12:20

Slika

1. Poboljšava san

Ukoliko se mučite sa snom i treba Vam više vremena da zaspite možda Vaše telo nije dovoljno izmoreno. Vežbanje Vam može pomoći da spavate bolje, da Vam san bude dublji i duži. Vodite računa samo o tome da ne vežbate previše blizu odlaska na spavanje jer će Vas otpuštanje adrenalina tokom treninga držati budnim neko vreme ali čim se on stiša Vašem telu će biti potreban odmor i lakše ćete zaspati.

2. Povećava Vaš nivo energije

Vežbanje poboljšava izdržljivost i mišićnu snagu. Takođe je podjednako efikasno i pozitivno utiče na poboljšanje rada pluća i kardiovaskularne funkcije. To omogućava telu sposobnost cirkulisanja kiseonika i krvi u telu.
Bolje funkcije pluća i srca utiču direktno na veći protok energije tokom dana. Regularno vežbanje povećava proizvodnju osnovnih hormona poput kateholamina (organsko jedinjenje koje pomaže telu da se nosi sa stresom) testosterona itd.

3. Poboljšava zdravlje mišića

Kada vodite aktivan način života, sa adekvatnim učinkom fizičke aktivnosti vaši mišići jačaju, a tetive, ligamenti i zglobovi omogućavaju lakše kretanje i manje šanse za povredu.
Povećava se Vaša koordinacija i balans. Takođe pravilno poravnanje zglobova na koje utiču jaki mišići i ligamenti štiti od bola u zglobovima i donjem delu leđa.

Slika

4. Smanjuje se rizik od hroničnih bolesti

Nedostatak regularne potrebe za fizičom aktivnošću je poznat kao primarni razlog nekih hroničnih bolesti. Regularno vežbanje pomaže u smanjanju insulinske osetljivosti, poboljšava držanje tela i kardiovaskularni sistem. Takođe poboljšava krvni pritisak i nivo masti.

5. Smanjuje bolove

Vežbanje Vam takođe može pomoći da smanjite hronične bolove. Iako je bilo preporučljivo da odmarate sve dok Vas nešto boli, studije su pokazale da je otkriveno kako vežbanje može imati benefite na otklanjanje hroničnih bolova.
Prema nekim studijama, vežbanje pmože pomoći može kontrolisati bol u mnogim zdravstvenim stanjima. Ovo uključuje hronični bol u lumbalnom predelu, hronični bol u ramenu, itd. Fizička aktivnost takođe pomaže u razvoju tolerancije na bol.

6. Poboljšava zdravlje kože

Nivo stresa u Vašem telu može uticati na Vašu kožu. Ovo se dešava kada antioksidativna odbrana tela nije u stanju da u potpunosti popravi oštećenje ćelije koje su prouzrokovali slobodni radikali. To oštećuje njihovu strukturu i utiče na propadanje kože.


Dok intezivna fizička aktivnost doprinosi oksidativnom oštećenju, redovno umereno vežbanje povećava prirodnu proizvodnju antioksidanasa u telu, čime se pomaže u zaštiti ćelije. Slično tome, vežbanje takođe može stimulisati protok krvi i podsticati adaptaciju ćelija kože. Ovo pomaže u odlaganju pojave starenja kože.
Odgovori