5 najvažnijih suplemenata za zdrav imuni sistem

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Trenutno postoji velika briga u svetu oko toga kako za zaštitimo sebe i svoje voljene. Kako izgraditi imuni sistem tako da bude dovoljno jak da se suprostavi svim zdravstvenim izazovima. Da li je ishrana sasvim dovoljna ili je potrebno uzimati suplemente? Ukoliko da koje i koliko? To je nešto što biste trebalo da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem i istorijom bolesti. Ali mi vam možemo pomoći da se malo edukujete na ovu temu i razmislite šta je to što biste mogli dobro da uradite za svoje zdravlje.

Ukoliko se suplementi uzimaju u preporučenim dozama oni ne mogu ni na koji način biti loši po vaše zdravlje. Ono što je činjenica jeste da bi vam lekar izabrao najbolju kombinaciju za vašu situaciju kako biste izvukli maksimum iz dodataka ishrani. Dakle uključivanjem suplementacije tj. vitamina u vašu svakodnevnu rutinu moći ćete da izgradite vaš imuni sistem kako bi bio spreman i jak da se bori sa svim neprijateljima koji mu se suprostave.

Slika

Pre svega vitami D. To je vitamin koji je rastvorljiv u mastima i koji pomaže apsorbciji kalcijuma u organizmu. On pomaže zdravlju kostiju i zuba, i dobar je za vaše opšte stanje imunog sistema. Takođe podržava mentalno zdravlje. Vodite računa da vitamini rastvorljivi u mastima se skladište u vašoj jetri i masnim ćelijama. Iz tog razloga trebate voditi računa da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu. Vitamin D se takođe može proizvesti prirodno putem naše kože, pravilnom izlaganju sunčevoj energiji. S obzirom da ne možemo imati podjednak uticaj sunca tokom cele godine u nekim trenutcima se vaše telo sigurno nalazi u nedostatku ovog vitamina. Takođe mnogi ljudi ne znaju kada je i koliko potrebno izlagati se suncu kako bismo dobili dovoljne optimalne količine D vitamina tokom dana. Ono što je preporučeno jeste dva puta po 12 minuta u toku dana izlagati se suncu. Najbolje bi bilo da to bude podnevno sunce iz razloga što je ono tada najitezivnije. Neće biti toliko štetno tih 15 minuta a ptužiće vam najveću količinu D vitamina dok izlaganje jutarnjem ili večernjem suncu nije toliko efektivno. Takođe ono što možda ne znate jeste da kreme za sunčanje blokiraju proizvodnju ovog vitamina. Vodite računa i mislite na svoje zdravlje.

Drugi preporučeni suplement može biti Cink. Cink je odličan za vaše sveukupno zdravlje. Pomaže u redukovanju tj. maksimalnom skraćivanju vaše uobičajene prehlade. Takođe je prirodan blokator estrogena stoga ga možete koristiti za povećanje nivoa vašeg testosterona. S obzirom da je Cink esencijalni mineral koji se nalazi u hrani, može se reći da smo svi u blagom deficitu sa ovim mineralom. Bitno je ovaj suplement uzimati uz hranu. Naravno pozitivno je truditi se da sve minerale i vitamine unesete što je više moguće putem sirove hrane, pretežno voća i povrća.

Zatim moramo spomenuti naravno vitamin C. Ovaj vitamin je rastvorljiv u vodi što znači da ga možete izbaciti kroz urin. Odličan je kod oksidativnog stresa. Takođe eliminiše toksične slobodne radikale, poboljšava homeostazu imunog sistema i povećava stvaranje kolagena u koži, crevima, krvnim sudovima i kostima. Ukoliko bi morali izabrati jedan suplement koji bi imao najviše uticaja na vaše opšte zdravlje to bi odna trebao biti vitamin C. Njegove blagodeti su ogromne. Optimalno je uzimati 500mg ovog vitamina dnevno međutim možemo primetiti da su se njegove preporučene doze povećale pogotovo u svrhu izgradnje jakog imunog sistema i u borbi sa virusima. U hrani ga najviše možete naći u pomorandži, crvenom kupusu, brokoliju, zelenoj paprici, crvenoj paprici, kiviju, soku od paradajza.
Sledećni esencijalni vitamin je B vitamin. B vitamin sadrži čitavu grupu vitamina koja je veoma dobra za naš organizam. Ne morate se razumeti u svaki od njih, već je dovoljno da uzimate B kompleks sa Folatom. To je bitno iz razloga što Folati utiču na apsorpciju B vitamina u jetri. Vitamin B se anbolje apsorbuje injekovanim putem ali i oralna upotreba može ostvariti vaše dnevne potrebe za ovim vitaminom. Može vam pomoći dosta u detoksikaciji jetre, mentalnom zdravlju i zdravlju vašeg srca.

Ono što je veoma bitno za vaš organizam su proteini. Oni su neophodan gradivni blok svih ćelija u našem organizmu. Aminokiseline se razgrađuju i stvaraju proteine. Može se reći da ni jedna molekuralna funkcija u vašem telu ne funkcioniše bez proteina. Ishrana ne bi trebala da vam bude pretežno popunjena ugljenim hidratima. To znači da biste potencijalno unosili veću količinu rafinisanih šećera i hrane koja nije nutritivno bogata. Takođe ishrana vam treba biti nutritivno bogata. Trudite se da uvrstite dovoljno proteina kako biste izbegli sve hronične bolesti i upale u telu.
Odgovori