Sportsko piće je obavezno nakon trčanja

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Sigurno već znate da ukoliko trčite neophodno je da nadoknadite veliku količinu tečnosti koju ste izgubili znojenjem. To znači da bi trebalo da pijete i do 3 ili 4 litre dnevno s obzirom da je prosečan standardni dnevni unos oko 2 litre. Pitate se da li bi bilo dobro koristiti sportska pića ukoliko trčite?

Ukoliko samo lagano trčite sporijim tempom oko 30 minuta u tom slučaju nije neophodno unositi sportka pića. Zašto je to tako? Pre svega bi mogli da razjasnimo šta je to što ovi napici sadrže.

Sportska pića obično sadrže šećere i neorganske soli. Zbog šećera koji se nalazi u njima prekomerna konzumacija može dovesti do prekomerne težine pa čak i do gojaznosti. Takođe dijabetičari i osobe sa insulinskom rezistencijom bi trebalo da budu svesne ove činjenice i možda pronađu drugi način unošenja vitamina, minerala i elektrolita. Takođe prekomerna upotreba može dodatno opteretiti srce i uzrokovati porast krvnog pritiska.

Slika

Kada trčite pogotovo tokom letnjeg periodu telo oslobađa velike količine tečnosti u vidu znoja. Glavne komponente znoja su voda i neorganske soli. Pošto 60% ljudske telesne težine je voda, gubitak od 4% može dovesti do pada sposovnosti za 20 do 30%. Šta više gubitak tečnosti više od 5% neće samo smanjiti sportski kapacitet i pažnju već će i ugroziti sposobnost tela da održava homoestazu zbog nedostatka neorganskih soli. Iz tog razloga je najbolje nadoknaditi vodu i elektrolite kroz sportska pića.

Pored toga mala količina šećera sadržana u ovim pićima može sprečiti hipoglikemiju. Kao što pokazuju njihove činjenice, uobičajena sportka pića obično imaju 90% vode, 8% šećera, 1,6& neorganske soli i mali procenat vitamina. Ovaj sastav je sličan telesnim tečnostima i može se lako apsorbovati kako bi nadomestio gubitke. Zato je potrebno popiti neko od ovih pića nakon obilnijeg znojenja.

Ukoliko trčite duže od 45 minuta, strogo se preporučuju sportska pića. Ona pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti i elektrolita u telu. Sadržaj šećera u sportskim napicima može pomoći u stabilizaciji nivoa energije, dok elektroliti pomažu u sprečavanju hiponatrijemije i održavanju dobre ravnoteže tečnosti. Ukoliko smatrate da su komercijalna sportska pića preslatka možete im dodati malo vode.

Zapamtite da je osećaj žeđi jednak blagoj dehidrataciji. Na maratonima i velikim trkama postoje punktovi za vodu kako biste nadoknadili gubitak tečnosti. Ukoliko se nalazite u takvim situacijama čak i ukoliko niste žedni pokupite vodu i ostanite hidrirani. Umesto velikih gutljaja unosita male i na taj način sprečite da vam se stomak napuni i padne. Manjim gutljajima voda će se brže apsorbovati. Mineralna voda ne može nadoknaditi toliko tečnosti iz razloga što ona samo još više pospešuje pad soli i minerala u vašem organizmu. U ovom trenutku mozak će narediti telu da još više izlučuje višak vode putem znoja i urina kako bi zadržalo koncentracije elektrolita što rezultira pogoršanjem simptoma dehidratacije. Ovaj mehanizam je poznat kao spontana dehidratacija.

Zbog svih ovih razloga kada se pojačano znojite vodite računa da unosite tečnosti koje u sebi sadrže soli, minerale i elektrolite kako biste nadoknadili vodu i elektrolite neophodne za vaše telo.
Odgovori