Znojenje

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

U najvećem broju slučajeva, znojenje predstavlja odgovor tela na vrućinu tj. povećanje temperature tela. Kako znoj isparava sa kože on apsorbuje toplotnu energiju organizma i na taj način vas rashlađuje. Znojne žlezde luče tečnost (znoj) koja se sastoji od vode, minerala ( natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, hlora, cinka, bakra, hroma), ureje i malo ugljenih hidrata. Od minerala, znojenjem se gubi najviše natrijuma. Prosečna osoba izgubi između 500 i 700 ml tečnosti, znojenjem a osobe koje treniraju za sat vremena treninga mogu izgubiti i do 1,4L. Iz tog razloga je veoma važna hidratacija pre, tokom i nakon treninga.

Slika

Određena istraživanja tvrde da eksterni unos vode neće odvesti tu vodu na mesta na koja bi trebalo zarad dobrobiti celog tela. Naime, kada pijete velike količine vode ona se apsorbuje u krvotok. Samim tim povećava se zapremina koja podstiče reflekse za povećanje mokraće u cilju normalizacije vaskularnih odeljenja. Razređivanje krvi može imati ozbiljne štetne posledice od pucanja crvenih krvnih zrnaca do niskog nivoa natrijuma što može izazvati trajno oštećenje centralnog nervnog sistema. U normalnim uslovima voda kuju pijete izlazi kroz bubrege i zaobilazi celo telo.

Sauna je mesto na kojem dolazi do prekomernog znojenja zbog visokih temperatura. Iz tih a i drugih zdravstvenih razloga postoje preporučeni vremenski intervali koji se razlikuju od tipa saune. Oni se svakako trebaju poštovati jer su propisani sa razlogom. Izmereno je da se za 15 minuta u sauni može izgubiti čak i do 1L tečnosti kroz znojenje. Pokazalo se da je infracrvena sauna čak delotvornija od finske saune jer infracrveni zraci prodiru dublje od obične sune, utičući na dublja tkiva ispod kože. Na taj način se eliminiše više toksina iz vašeg organizma. Ono što bi trebalo da znate vezano za saune je to da je dobro popiti malo vode nakon tog iskustva. Nemojte piti velike količine vode jer će ona samo proći kroz vaše bubrege već po malo. Čak to možete raditi i tokom iskustva. U saunu se praktikovalo ići bez odeće iz razloga što je vlaga, visoka temperatura i mrak pogodan za razvoj mikroorganizmama. Potrebno je da vaše telo diše, slobodno se znoji i oslobađa toksine a ne da ga nešto u tome sprečava i zadržava ih. U sauni ostanite onoliko koliko je preporučeno. Izbegavajte pre i posle toga nanošenje sapuna na vašu kožu jer je njoj tada potrebno da diše. Ono što vam može prijati je hladan tuš, napraviće kontrast i pokrenuće vašu cirkulaciju. Ukoliko imate kardiovaskularnih problema pre upotrebe saune prvo se konsultujte sa vašim lekarom. Profesionalni sportisti, bokseri, rvači i drugi, koji moraju da se ugoje, često koriste saunu kako bi eliminisali veliku količinu vode.

Znojem odlaze toksini iz vašeg tela, što je dobro, međutim gube se i elektroliti. Iz tog razloga je dobro piti sportska pića koja u sebi sadrže elektrolite jer ćete na taj način nadoknaditi njigov gubitak. Ukoliko pijete samo običnu vodu ona neće učiniti ništa za nadoknadu minerala i elektrolita koje ste izgubili znojenjem. Postoji jedna teorija koja se suprostavlja ovoj a to je da vaše telo čuva i skladišti zalihe. Pokazalo se da se telo može prilagoditi da sačuva ono što mu je potrebno. Kako pre tako i danas, ljudi koji su izloženi ekstemnim životnim uslovima i dalje uspevaju da prežive bez vode određeni period. Oni koji žive na teritorijama pustinja i pod okolnostima obilnog znojenja i dalje čuvaju rezerve vode i soli u svom organizmu. Čovek u gradu verovatno ne bi mogao toliko izdržati međutim telo ve sposobno da se adaptira i prilagodi promenama. Ukoliko se vodimo tom teorijom onda vam nisu potrebne vode sa elektrolitima kako biste vašem telu pružili neophodne količine. Međutim pobajte jednu posle treninga i recite da vam nije pomogla da se osećate bolje i svežije.Takođe tome može pomoći unoc celih biljki i sirove hrane.
Odgovori