4 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA VEŽBAŠ TRICEPSE

Odgovori
eva.pacic@fitflixgroup.com
Postovi: 23
Pridružio se: 17 Mar 2022, 12:20

Da li treniraš svoje bicepse zbog većih ruku? Umesto toga, trebalo bi da razmisliš o treningu tricepsa! Tricepsi su najvažniji mišić u rukama, evo i razloga.

1. Tricepsi čine 2/3 tvojih ruku
Tricepsi su najveća mišićna grupa u tvojim rukama, koja se kreće od lakta do ramena. Sa glavnom ulogom da ispravi lakat, tricepsi su napravljeni od tri snopa mišića - što znači da imaju veći potencijal za rast. Trening ova tri snopa mišića učiniće da tvoje ruke izgledaju mnogo veće i zategnutije.

2. Za pomoć u složenim vežbama za vežbanje sa tegovima
Tricepsi su uključeni u mnoge složene vežbe treninga sa tegovima koje ciljaju na različite mišićne grupe (npr. potisak, poluprese, bench press, itd). Uprkos jakim grudima ili leđima, slabi tricepsi mogu izazvati neuravnotežen rast mišića i rizik od povreda, sa jačim tricepsima možetš bolje da napredovati.

Slika

3. Stabilnost ramena i funkcionalni pokreti
Tricepsi se često zanemaruju kada je u pitanju stabilnost ramena. U stvari, pričvršćen je za lopatice i uključen je u rotaciju i adukciju ruke. Ukoliko imaš jake tricepse to ti može pomoći u stabilizaciji ramenog zgloba na vrhu humerusa (kosti nadlaktice). Triceps takođe fiksira zglob lakta kada se podlaktica i šaka koriste za fine pokrete poput pisanja. Tačnije, tri snopa mišića imaju različite funkcije - duga glava za stvaranje sile, bočna za pokrete koji zahtevaju silu visokog intenziteta i medijalni za preciznije pokrete male sile.

4. Izolacija i Pogodnost
Ovo je mnogo manje razlog, ali više zabavna činjenica: mišići tricepsa mogu se vežbati pojedinačno iz bilo koje druge mišićne grupe na vašem telu. Konkretno, ekstenzija za triceps cilja samo na triceps bez ikakve pomoći drugih mišićnih grupa. Ovo može pomoći u jačanju mišića tricepsa i ujednačavanju svake neravnoteže između strana. Vežba ekstenzije tricepsa se takođe može raditi sa različitim vrstama otpora i u različitim položajima, što je čini zgodnom vežbom za uvođenje u svoju rutinu vežbanja.
Odgovori