Koji je najbolji tip kardio treninga za tebe?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Kardio je odličan način da poboljšate proces mršavljenja. Idealno je kombinovati ga sa vežbama snage za najbolje rezultate. Kardio treninzi umeju da budu monotoni i dosadni što mnogima predstavlja opterećenje i dovodi do averzije. Pored prednosti gubitka masti, kardio treninzi imaju mnoge druge zdravstvene benefite.

Slika

Evo nekih od benefita kardio treninga:

Pozitivan uticaj na mozak

Kardio treninzi podstiču na duže staze bolje funkcije mozga. Povećava protok krvi i smanjuje mogućnost od moždanog udara. Poboljšava vašu memoriju i sposobnost razmišljanja. Takođe ima pozitivan uticaj u prevenciji alchajmera u bilo kojoj životnoj dobi.

Pomaže u mršavljenju

Najbolji način za sagorevanje masti je upravo kardio. Učiniće da se vaše masne naslage troše mnogo brže. Uz kombinaciju treninga snage i planirane ishrane daće neverovatne rezultate u transformaciji vašeg tela. Praktikovanjem ove vrste treninga izgledaćete fit a vaša koža će blistati jer pokrećete cirkulaciju.

Pomaže radu pankreasa

Praktikovanje laganog kardia, pogotovo šetnje nakon obroka omogućiće vašem pankreasu idealno funkcionisanje. Sa samo 10 minuta šetnje nakon svakog obroka izbalansiraćete nivo insulina u vašem krvotoku. Vaši vitalni organi će vam biti zahvalni. Primetićete poboljšanje rada vašeg digestivnog sistema. Takođe poboljšavate i funkciju pluća.

Raspoloženje i energija

Nakon kardio treninga imaćete više energije tokom dana. Vaše raspoloženje će biti bolje zato što ste radili na eliminisanju stresa. Možete primetiti čak i promene tokom noći. Nije redak slučaj da ova vrsta treninga pozitivno utiče na kvalitet vašeg sna.

Slika

S obzirom da kardio treninzi naizgled deluju dosadno, kada otkrijete sve njegove benefite i tip treninga koji vama odgovara, postaće neizostavni deo vaše fitnes rutine. Postoje različite vrste kardio setova podeljenih u dve glavne kategorije.

Prva se može nazvati STABILNIM STANJEM NISKOG INTEZITETA. Kao što sam naziv kaže to su treninzi tokom kojih radite trening sa nižim stalnim intezitetom tokom dužeg vremenskog perioda. Ovaj tip kardio treninga je nazastupljeniji u fitnes centrima gde možete videti vežbače kako rade treninge na bilo kojoj od kardio sprava. To podrazumeva da radite trening intezitetom koji možete izgurati 30 ili 60 minuta. Odlično je za one koji tek počinju i žele da poboljšaju svoju kardiovaskularnu izdržljivost. Nema opterećenja na zglobovima te se može izdržati duži vremenski period. To bi bilo plivanje, trčanje, hodanje, biciklizam, itd. Ključno je da pronađete tempo koji vam odgovara i da izdržite što duže možete. Krenite od manje minutaže pa postepeno povećavajte. U jednom trenutku možete povećati i tempo kako biste napredovali.

Druga kategorija bi bio INTERVALNI TRENING VISOKOG INTEZITETA. To podrazumeva trening na visokom nivou isprekidan kratkim odmorom. Ova vrsta treninga postaje sve popularniji alat u sagorevanju masti. Cilj je izvođenje vežbi sa niskim i visokim intezitetom u kratkom vremenskom periodu oko 20-30 minuta. Recimo to bi uključilo 30 sekundi trčanja zatim 30 sekundi hodanja u 20 ponavljanja. Sa ovakvom vrstom treninga biste sagoreli istu količinu masti u kraćem vremenskom intervalu. Takođe 10 iskoraka, 10 čučnjeva i 10 sklekova sa 15 sekundi odmora u 10 ili 20 serija može činiti trening visokog inteziteta.

Obe vrste kardio treninga su podjednako dobre za vaše zdravlje i napredovanje. Potrebno je samo izabrati onaj tip koji više odgovara vašoj trenutnoj fizičkoj spremi. Kontinuirani kardio treninzi nižeg inteziteta mogu biti bolja opcija za početnike ali umeju postati dosani i monotoni dok intervalni treninzi većeg inteziteta su nešto zanimljiviji i dinamičniji.

Drugi tip treninga iziskuje takođe i nešto bolju fizičku spremu i izdržljivost. Podrazumeva pomeranje sopstvenih granica izdržljivosti i nisu za svakoga. Možete početi sa prvim tipom pa preći u drugi tip, postepeno povećavajući opterećenje na vaše telo kako biste postigli najbolje rezultate.
Odgovori