Vežbe za core, zašto su one bitne?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Znate da je potrebno jačati vaš Core ali niste sigurni iz kojih razloga. Da li su ove vežbe uključene u vašu fitnes rutinu?

Evo nekih razloga zbog kojih bi to trebalo.

Slika

1. Vežbe za Core povećavaju vašu stabilnost i balans

Ove vežbe jačaju vaše mišiće donjih leđa, abdomena i kukova kako bi radili u harmoniji. Sa ovim vežbama dodatno ćete poboljšati vašu stabilnost bez obzira da li se sportom bavite rekreativno ili profesionalno. Ono što je poznato jeste da je za mnoge sportove zapravo neophodan jak i stabilan Core.

2. Vežbe za Core ne zahtevaju specijalnu opremu i članstvo u teretani

Sve vežbe koje uključuju rad abdomenalnih mišića kao i leđnih mišića automatski jačaju vaš Core. Na taj način možete napraviti određen plan vežbi koje bi obuhvatile te grupe mišića. Za takav tip vežbi nisu potrebne nikakve dodatne rekvizite. Kasnije možete u svoju rutinu ubacivati i neke dodatke za vežbanje ali možete i bez njih. Takođe ovo su vežbe koje možete raditi u udobnosti svoga doma ukoliko je to nešto što vama više odgovara nego odlazak u teretanu.

Jedan primer vežbe koja uključuje ceo Core je izdržaj u daski. Možete je probati i kod kuće. Obratite pažnju da važe telo bude zategnuto i pravo. Oslonite se na laktove i nožne prste i držite izdržaj ne dozvoljavajući da vam kukovi upadnu ka dole. Za početak možete raditi izdržaj od 30 sekundi pa kasnije postepeno povećavati. Još jedan primer ovakve vežbe je izdržaj u mostu. Lezite na leđa i savite noge u kolenu, šake spustite na pod pored glave. Prvo izdižite kukove do visine kolena i dozvolite da rade abdominalni mišići, mišići leđa i gluteusa. Držite tako izdržaj koliko god ste u mogućnosti.

3. Vežbe za core mogu da vam pomognu u toniranju trbušnih mišića.

Iako je za vidljivost abdominalnih mišića neophodna ishrana sa niskim procentom masti sa vežbama za Core možete aktivirati te mišiće i poboljšati njihov tonus.

4. Jaki mišići Cora olakšaće vam sve fizičke aktivnosti.

Ukoliko imate jake i zategnute mišiće Cora, ne morate brinuti od banalnijih do zahtevnijih aktivnosti. Sve one će vam biti prilično olakšane. Pogotovo za one koji trče. Jak Core dace vam snagu i postojanost i smanjiće mogućnosti od povreda. Takođe čini vaša leđa jačim tako da oni koji imaju slabiji Core mogu se žaliti na bolove u donjim leđima i povredama mišića.

5. Vežbe za Core vam mogu pomoći u dostizanju vaših fitness ciljeva

U fitnesu su veoma bitna stavka vežbe koje angažuju celo telo međutim neki izbegavaju takav tip vežbanja. Kada uđete u svet fitnesa shvatiće te da je jak i stabilan Core osnova svega. S toga nalazićete načine kako da ojačate svoj Core što više. Da li je to kroz grupne teninge ili vaš individualni plan to je već stvar izbora.
Odgovori