Kako da prebrodite poteškoće u mršavljenju?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Ukoliko ste već započeli svoj put mršavljenja sigurno ćete u nekom trenutku se susresti sa izazovima u tom procesu. Normalno je da može doći do stagnacije ili čak blagog porasta kilograma. To je veoma česta pojava i nemate razloga za strah. Bez obzira koliko naporno radili, trenirali i pravilno se hranili može se desiti da rezultati izostanu. Razlog toga je nedostatak promena. Kada se ova situacija dogodi imate samo dve opcije, da se probijete kroz nju ili da odustanete.

Pitate se kako i zašto se ovo dešava?
Ljudsko telo je neverovatno prilagodljivo i daće sve od sebe da ispuni homeostazu. Kada ste na programu mršavljenja obično se okrećete dijetama, planovima ishrane sa manjim unosom kalorija ispod dnevnih potreba za energijom i počinjete trenirati više. Na kraju se vaš metebolizam navikne na tu situaciju. Kao rezultat toga drastično usporava gubitak masti iz tela. Drugim rečima rezultirajuća usporenost vašeg organizma će dovesti do zaustavljanja vašeg napretka gubitka težine.

Postoje pametni načini za probijanje kroz ovakvu situaciju. Najbolji savet je da napravite promenu:

1. Promenite unos hrane.

Slika

Nekad se proces mršavljenja zaustavi samo zbog netačnih kalkulacija kalorija. Ukoliko vi računate određen broj kalorija za ishranu tog dana a slučajno unesete više od toga nikad nećete smršati. Neophodno je da budete u kalorijskim deficitu. Iz tog razloga uvek merite hranu i proverite njenu nutritivnu vrednost. Na taj način ćete biti sigurni koliko čwga unosite i uskoro ćete već sami naučiti tablicu kalorija za proizvode koje najviše upotrebljavate. Iskoristiti kalkulator bazalnog metabolizma kako biste opet izmerili koliko je vašem telu zapravo potrebno kalorija. Nakon što saznate koji je sada dnevi unos koji je potreban vašem organizmu da bi funkcionisao, pokušajte da povećate unos kalorija iz zdravih masti (avokado, riba, orašasti plodovi, maslinovo ulje). Kada ste u situaciji stagnacije obratite pažnju na to šta jedete.

Što se tiče ishrane moglo bi da vam pomogne:

- Unos svih makronutrijenata tokom dnevnog i nedeljnog unosa. (proteini, ugljeni hidrati, masti),
- Pijte više vode za hidrataciju pogotovo danima kada imate odmor od vašeg režima ishrane.
- Povećajte unos vlakana. Svaki dodatni gram vlakana dovodi do gubitka dodatne četvrtine kilograma.
- Napravite pauzu u ishrani. Porast kalorija i skok ugljenih hidrata pomaže vašem telu da izbegne niži organizam zbog dijete.
- Uzimajte 400 do 3000mg vitamina C pogotovo nakon novog ili napornijeg treninga.
- Promenite broj obroka u toku dana ali zadržite planirani kalorijski unos. Jedite 5-6 malih obroka dnevno umesto tri kako biste ubrzali metabolizam.

2. Promenite vaš raspored treninga.

Slika

Naše telo je veoma pametan mehanizam. Ukoliko stalno radite istu stvar a vežbe vam postanu lakše za izvođenje na kraju će prestati da budu efikasne. Uradite drugačiju rutinu treninga, što se tiče serija i ponavljanja ili menjajte treninge svake nedelje. Bez obzira da li radite vežbe sa sopstvenom težinom, kod kuće ili u teretani izuzetno je važno da često menjate ono što ćete raditi.

Ovo će sprečiti vaše telo da se navikne i da sagoreva manje kalorija:

- Povećajte ili smanjite nivo težine kako biste telu dali pauzu ili ga izazvali.
- Povećajte ili smanjite dužinu svake setije vežvanja kako biste obezbedili naizmenične periode oporavka mišića i intezivne vežbe.
- Promenite tip vežbi. Ukoliko uvek radite jednostavnije vežbe ubacite neke komplikovanjije ili obrnuto.

Dostizanje stagnacije može biti jedan od najfrustrirajućij momenata u procesu gubitka telesne mase. Međutim ove situacije su dobre da zastanete i pogledate šta radite, ponovo se posvetite svom cilju a zatim pronađete načine za poboljšanje. Sve dok ne odustanete nećete biti razočarani rezultatima.
Odgovori