Kako smanjiti želju za visokokaloričnom hranom u procesu mršavljenja?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Ići na dijetu koja traje mesecima bez kraja je prilično izazovno. Iako svi to znaju, većina ljudi koja se upusti u tako nešto u nekom trenutku odustane pre postizanja svog cilja. Osobe koje ulaze u tako izazovne dijete sa interneta česeto razviju nezdrav odnos sa hranom tj poremećaje u ishrani.

Na ovom primeru to se najčešće dešava zbog dugog ograničavanja. Jedno od dobrih alata u borbi sa ovim problemom je takozvani cheat meal. To ne podrazumeva bilo koju vrstu nedozvoljenih obroka već planirano i strateški osmišljeno varanje kako bi pre svega svojoj psihi pomogli u tom procesu. Propisano je iz razloga što vam na taj način omogućava da uzivate i zadovoljite svoje želje za hranom ali vas neće poremetiti u vašem procesu mršavljenja. Kada govorimo o promeni telesne mase ključna reč je disciplina. Neophodno je biti disciplinovan čak i kada dozvoljavate sebi cheat meal. To je nešto što treba prihvatiti i iskoristiti kao prednost a ne kao nešto što će vas opterećivati. Kada krenete sa kontrolisanom i praćenom ishranom želja se javlja odmah nakon što organizam registruje da ste ga lišili svih namirnica u kojima ste uživali.

Slika

Nije lako lišiti se visokokalorične hrane sve vreme, pogotovo u početku. Zato vam male užine i nedijetalni obroci pomažu. Na primer, sladoled posle večere neće u potpunosti upropastiti vaš napredak, dokle god ste i dalje u kalorijskom deficitu ali će vam dosta pomoći pogotovo na samom početku dok postepeno ne nestane potreba za visokokaloričnom hranom koju ste nekada prekomerno unosili. Ono što je bitno jeste da se držite određenih količina kako biste iskorenili mehanizme prejedanja. Iz tog razloga je dobro imati stručno napisan plan ishrane koji odgovara vašoj trenutnoj situaciji i realnim ciljevima. Ukoliko ste sami u ovome ili ulazite naivno u neku dijetu sa interneta taj proces može imati negativan uticaj na vas.

Mnogo je lakše imati nekog ko će vam reći - u redu je da pojedeš sladoled posle večere ali od sutra smo i dalje na planiranom režimu. Neko ko će vas držati na pravom putu. Ne gledajte na ovaj proces kao na odricanje. Pronađite zamenu za one stvari koje volite. To mogu biti slični proizvodi sa manje kalorija. Takođe bitan faktor je osvestiti količinu hrane koju unosite. Merenja hrane u planiranim režimima ishrane su tu sa razlogom zbog postizanja idealnog odnosa makronutrijenata i mikronutrijenata koji je potreban vašem organizmu. (odnos proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala) To će vam pomoći i da osvestite koliko hrane unosite. Ukoliko uzimate neku visokokaloričnu užinu posle obroka radite to svesno i obratite pažnju koju količinu unosite. Često kada to radite uz neku distrakciju zanemarite tu činjenjicu i tako dolazi do prejedanja.

Za druge možda ne postoji problem sa svakodnevnom žudnjom već bi da izađu u grad, zabave se sa prijateljima i ne razmišljaju o tome šta su pojeli. Obično se cheat meal preporučuje jednom u nedelju dana ili dve nedelje. Neko čak praktikuje i ceo dan nepropisanih obroka ali to se lako može oteti kontroli pogotovo ukoliko ste na samom početku ili nemate još uvek velik nivo discipline i samokontrole. Taj obrok jednom nedeljno neće puno uticati na vaš napredak jer ste vi možda i taj dan ali i proteklih 6 dana bili u kaloriskom deficitu. Šta više pomoći će vam da lakše prihvatite ovaj proces. Ono što bi vam takođe možda pomoglo jeste da ne budete potpuno gladni pre tog obroka jer može doći do prejedanja. Takođe vremenom ćete naučiti da slušate vaše telo i videćete koliko vam čista ishrana mnogo više prija nego osećaj nakoj pojedene pice. Bitno je da nemate osećaj krivice nakon ovakvog obroka i da znate da je to sasvim uredu dokle god ste na pravom putu.
Odgovori