Jogurt bez šećera ili sa niskim procentom masti, koji je bolji za gubitak kilaže?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Kako vam jogurt može pomoći u procesu gubljenja kilograma?

Jogurt je nutritivno bogat. Jogurt sadrži skoro sve hranljive materije koje su potrebne vašem telu. U mlečnim proizvodima se nalazi kalcijum koji može biti efikasan. Ovaj mineral neophodan je za zdrave kosti i zube.Samo jedna šolja obezbeđuje 49% neophodne dnevne doze kalcijuma. Takođe je bogat vitaminom B, pogotovo B12. U jednoj šolji jogurta takođe imate 38% dnevne doze za fosforom, 18% za kalijumom i 12% za magnezijumom. Ovi minerali su neophodni za regulisanje krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju. Ono što jogurt prirodno ne poseduje je D vitamin ali se zato njime obično dodatno obogaćuje.

Sadrži proteine. Pokazalo se da proteini podržavaju metabolizam povećavajući potrošnju energije ili broj kalorija koje sagorite tokom dana. To će vam pomoći oko osećaja sitosti.

Prisustvo proteina i gusta tekstura - pogotovo kod grčkih jogurta, trenutno će vam pružiti osećaj sitosti. Unošenje dovoljno proteina važno je za regulaciju apetita, jer povećava proizvodnju hormona koji signalizira sitost. Tromesečna ispitana studija je pokazala da je jogurt odličan u procesu smanjenja masti u organizmu. S obzirom na mnoge prednosti, jogurt može biti odličan međuobrok.

U nekim hladnim jogurtima postoji određena količina probiotika. Njihov dugotrajni kontinuirani unos pomaže boljem funkcionisanju creva, oblaže crevnu floru, olakšavajući skidanje masti.

Iako su inherentna svojstva samog jogurnta velika, obradom i dodavanjem različitih ukusa utiče se na sadržaj masti i šećera u ovom proizvodu. Među svim vrstama jogurta, onaj sa voćem ima visok procenat šećera dok onaj sa sirom ima visok procenat masti i šećera. Ukoliko pokušavate ostvariti kalorijski deficit i želite se držati određene propisane ishrane kako biste izgubili telesnu masu ovo su dva tipa jogurta kojih se trebate kloniti. Zapravo svi jogurti sa dodacima se mogu svrstati u ovu kategoriju. Ono što se na tržištu može naći jesu jogurti sa niskim procentom masti kao i oni bez dodatog šećera. Verovatno se pitate da li su to opcije za kojima trebate posegnuti u marketu pri narednoj kupovini i koja je bolja opcija između ta dva?

Slika

Jogurt bez dodatog šećera
u sebi ne sadrži rafinisani šećer. Većina komercijalno dostupnih jogurta bez dodatog šećera se može podeliti u dve grupe: jogurt sa zaslađivačima, to su obično voćni jogurti i oni u sebi imaju povoljan nivo proteina kao i jogurti bez dodatnog zaslađivača koji su po prirodi kiseli. U nezaslađenim jogurtima procenat proteina i masti mogu biti nešto viši što ih čini i kalorijski bogatijim. Oba primera mogu biti dobra opcija u prehrani za gubitak kilograma. Uz dodatak proteina mogu biti obrok koji vas može držati sitima sat, dva.

Slika

Jogurt sa niskim procentom masti
se uglavnom dobija obradom obranog mleka ili obranog mleka u prahu. Poseduje mali procenat masti i ima veoma malo kalorija kada se u njega ne dodaju nikakvi sastojci za poboljšanje ukusa. Na žalost kada se uklone masti tada se gube i vitamini kao što su A i D koji zavise od masti. Osim toga, u nedostatku masti gustina jogurta postaje dosta ređa. Kako bi učinili da bude boljeg ukusa većina proizvođača nastoji dodavati šećere ili voćne sirupe što će povećati njegovu kalorijsku vrednost. Na kraju, kada se ukloni mast a ne dodaju dodatni proteini možda nećete osetiti sitost kao posle punomasnog jogurta. Najbolja opcija bi bio sportski jogurt bez šećera sa niskim procentom masti koji u sebi sadrži dovoljno proteina. Ukoliko vam je ova opcija nepristupačna, jogurt bez dodatog šećera bi možda bio najbolji izbor za sve koji bi želeli smanjiti telesnu težinu.
Odgovori