Šta je to SUPERFOOD?

Odgovori
eva.pacic@fitflixgroup.com
Postovi: 23
Pridružio se: 17 Mar 2022, 12:20

SUPERFOOD ili Superhrana se definiše kao hrana (kao što je losos, brokoli ili borovnice) koja je bogata jedinjenjima (kao što su antioksidansi, vlakna ili masne kiseline) koja se smatraju korisnim za zdravlje osobe. Naučno govoreći, međutim, ne postoji zvanična definicija superhrane, osim što se kaže da je to hrana koja nudi visoke nivoe poželjnih hranljivih materija, povezanih sa promovisanjem ličnog zdravlja i dobrobiti ili prevencijom bolesti. Ideja da se određena hrana definiše kao superhrana izgleda više u skladu sa željom za održavanjem zdrave ishrane, one bogate voćem, povrćem, nemasnim mesom i celim žitaricama.

Slika

Originalna superhrana
Odakle uopšte potiče pojam superhrana? Možda i nije iznenađujuće, termin nije imao mnogo veze sa bilo kojom formalnom naučnom ili nutritivnom studijom. Poreklo termina superhrana se u stvari pojavilo početkom 20. veka kao strategija za plasiranje banana na tržište. Razvijena od strane The United Fruit Company. Kompanija je koristila termin da promoviše praktičnost banana kao svakodnevnog izvora jeftine, lako svarljive ishrane. U članku objavljenom u izdanju časopisa The Scientific Monthly iz 1918., autor Samuel C. Prescott je primetio „pošto je jestivi deo okružen debelom omotačkom korom, on je efikasno zaštićen od napada bakterija, plesni i drugih agenasa razgradnje .” Neko vreme, lekari su podržavali banane kao sredstvo za borbu protiv brojnih bolesti, uključujući celijakiju i dijabetes. Pre otkrića glutena, Američko medicinsko udruženje je verovalo da će banane u ishrani deteta pružiti olakšanje za celijakiju ili je čak izlečiti.

Najpopularnija superhrana
Između 2011. i 2015. godine, došlo je do povećanja od 202 procenta u broju novih proizvoda za hranu i piće lansiranih širom sveta koji sadrže termine „superhrana“, „supervoće“ ili „super žitarice“, dok su žitarice poput kinoe i heljde nastojale da postanu sinonim za „superhranu“, čia se povećala u upotrebi u 2017. godini, zajedno sa nizom drugih sastojaka, kao što su:
moringa
morske alge
borovnice
đumbir
kurkuma
matcha
zob
ječam
leblebije
Odgovori