Razlozi zašto bi trebali jesti kupus

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Kupus Vam nudi ogromne zdravstvene benefite koji se ne mogu zanemariti. S obzirom da se nalazi u istoj porodici biljaka, zdravstveni benefiti kupusa su slični brokoliju.

Slika

Kupus je bogat betakarotenom, vitaminom C i vlaknima. Betakaroten je antioksidans koji se pretvara u vitamin A, poznat kao provitamin vitamina A i ima veoma važnu uglogu kada je Vaše zdravlje u pitanju. Betakaroten poboljšava kognitivne funkcije i održava zdravlje kože. Vitamin C smanjuje toksine koji su glavni uzročnici artritisa i kožnih oboljenja. Takođe vitamin C utiče na stvaranje kolagena neophodnog za regeneraciju tkiva, krvnih sudova, kostiju i zuba, podstiče imunološkog sistema, važan je u procesu zarastanja rana, smanjuje stres i ima mnoge druge funkcije. Vlakna su vrsta složenih ugljenih hidrata i prirodno se nalaze u mnogim namirnicama biljnog porekla kao što su voće, povrće, itegralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Tako se nalaze i u kupusu. Ona sadrže vitamine, minerale i druge moćne hranljive materije, koje telo može iskoristiti za opšte zdravlje.

Kupus može smanjiti rizike od nekih oblika raka. Tako moćna namirnica nalazi se u upotrebi širom sveta i veoma je dostupna. Možete je pronaći u lokalnoj prodavnici i verovatno je celog života uključena u Vašu ishranu. Pitanje je samo da li u dovoljnoj količini? Osobe koje su se borile sa viškom kilograma možda znaku za takozvanu kupus dijetu. Ukoliko su pokušavali mnogobrojne dijete sa interneta moguće je da su bili i na ovom režimu. Negativan aspekt toga može biti stvaranje averzije i odbojnosti prema ovoj namirnici nakon takvog režima. Ukoliko nedeljama konzumirate samo nekoliko namirnica, to pre svega ne može biti dobro za Vaš organizam i imunološki sistem jer ishrana na taj način ne može biti nutritivno izbalansirana. Dakle ne unosite ni dovoljno nutrijenata ni energije a Vaše telo razvija odbojnost i gađenje prema namirnicama koje ste u tom periodu konzumirali. Neki godinama nakon toga nisu u mogućnosti da opet probaju teku od tih namirnica. Tako je i sa kupusom. Jedna ovako izvrsna i kvalitetna namirnica mora biti uključena u Vašu ishranu. Jeftina je i dostupna tokom cele godine i može se spremati na razne načine.

Postoji dosta vrsta kupusa uključujući i zeleni, crveni, napa (kineski kupus), bok čoj, kelj i prokelj. Kupus se veoma dobro skladišti te u frižideru može izdržati na optimalnoj temperaturi od 3 nedelje do 2 meseca. Ima veoma mnogo recepata i načina pripreme ove namirnice. Možete je ubaciti u čorbu, kuvati je, pržiti je ili zapeći u rerni. Takođe preporučljiv je unos sirovih namirnica stoga ga možete jesti kao salatu neobrađenog. Još jedna opcija jeste kiseli kupus iz turšije. Svako može pronaći neku opciju koja je za njega najukusnija. Na našim prostorima je najrasprostranjeniji recept slatkog kupusa koji smo sigurno svi probali. Kao i za većinu namirnica važi pravilo da što se duže kuva tj. termički obrađuje njegove blagodeti se gube. Iz tog razloga potrudite se da konzumirate što više kupusa u vidu salate.

Slika

Ono što je neosporivo jeste da kupus utiče na:

-Jačanje Vašeg imunološkog sistema.
To je zbog bogatog sadržaja vitamina C. Čak šta više može se reći da je kupus namirnica koja je nabogatija ovim vitaminom. Iz tog razloga on ima odličnu funkciju za Vaš imunološki sistem jer utiče na bolje zarastanje dana, lakše podnošenje prehlade, virusa i gripa, usporavanje procesa starenja. Takođe se smatra da smanjuje simptome Alchajmera. Zbog sumpora koji kupus sadrži u velikoj meri, imuni sistem dobija podršku u borbi protiv infekcija.

-Prevenciju nastanka karcinoma
Mnoga istraživanja su pokazala da je ova namirnica uspešna u prevenciji stvaranja ove bolesti možda čak i lečenju iste. Razlog tome je bogat sadržaj tri veoma bitne vrste hranljivih materija koje se nalaze u kupusu. To su bogatstvo antioksidansima, antizapaljenskim materijama i bogatstvu glukozinata.

-Snižavanje holesterola
Istraživanje je pokazalo da kupus pripremljen na pari u poređenju sa lekom za snižavanje holesterola, to radi u mnogo boljoj meri. To je zbog nutritivnih vlakana koje kupus sadrži. Ona se vezuju za masti i oslobađaju jetru procesa snižavanja holesterola što rezultira i manjom koncentracijom holesterola u cirkulaciji.

-Smanjuje bol u zglobovima
Poznato je da je kupus dobar u borbi protiv bolova u zglobovima. Takođe spoljašnja primena u vidu obloga od kupusa može izvući i ublažiti otoke, crvenilo i upalne proces. To je zahvaljujući glutaminu koji je aminokiselina koja se pretežno nalazi u listovima kupusa. Iz tog razloga on deluje kao antizapaljenski agens.

-Poboljšanje zdravlja očiju
Zbog prisustva betakarotena u kupusu, ublažava se prirodna pojava makularne degeneracije. Prostije rečeno, upotrebom kupusa koji je bogat betakarotenom možete ublažiti ili odložiti pojavu katarakte. Na taj način održavaćete Vaše zdravlje očiju na što duži period.

-Lakše mršavljenje
Kao što smo spominljali kupus je već uvrsten u dijetalnu ishranu i to sa razlogom. Međutim ne treba preterivati, ne zbog negativnih uticaja kupusa, jer ona ne postoje, već zbog apetita i raznovrsnosti u ishrani. Takođe potrebno je da Vaša ishrana bude nutritivno bogata i izbalansirana i da u okviru toga imate uključen kupus kao namirnicu. Potrebno bi bilo konzumirati ga najmanje 3 puta nedeljno. Razlog zašto je kupus dobar za Vaše mršavljenje jeste bogata količina vlakana koje on sadrži. Vlakna će prouzrokovati osećaj sitosti i imaćete manji broja kalorija u tom obroku.
Odgovori