Glikemijski indeks

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Šta je glikemijski indeks?

Slika

Glikemijski indeks (GI) je vrednost koja se koristi kako bi se ustanovilo koliko i kojom brzinom određene namirnice povećavaju nivo šećera u krvi.

Na skali od 0 do 100, namirnice se dele na one sa niskim GI: 55 ili niži, umerenim GI: 56–69 i visokim GI: 70 ili viši.
Što je niži GI za određenu namirnicu, toliko će ona manje uticati na nivo šećera u krvi.

Visok GI uglavnom imaju rafinisane, odnosno prerađene namirnice koje se lako vare, dok sirova hrana, kao i namirnice bogate proteinima, mastima i vlaknima obično imaju nizak GI.

Hrana koja ne sadrži ugljene hidrate, poput mesa, ribe, koštunjavog voća, semenki, začina i ulja, nema glikemijski indeks.
Odgovori