Zašto se kilaža tako brzo vraća?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Ono što je karakteristično jeste da bi svi želeli brze promene. Lakše i češće se ljudi odlučuju na put linije manjeg otpora. Pribegavaju svim metodama u koje ne moraju da ulažu puno energije i očekuju dobre i brze rezultate a ukoliko to ne bude tako, dolazi do razočarenja.

Međutim ono što je istina jeste da ne možete očerkivati da se promene dogode brzo ukoliko se to stanje stvaralo mesecima ili godinama. Negde svi znaju da je ključ do željenog izgleda kombinacija treninga i ishrane. Mnogi kreću linijom manjeg otpora i posežu za onim što im je u tom trenitku lakše, držeći se samo ishrane ili samo treninga.

Međutim samostalno, ove komponente neće dati potpune rezultate. Takođe vaš put će biti dosta duži. Ono što je bitno jeste da promenite u potpunosti vaš odnos sa hranom i način vašeg života. Ukoliko želite bolje za sebe, to je neophodno. Dobijanje ili gubitak velikog broja kilograma nije banalna niti površna stvar. U najvećem broju slučajeva ima veze sa vašim emocijama i mentalnim stanjem. Neko jede kada je srećan, neko kada je tužan ili pod stresom. U oba slučaja hrana jede vas a ne vi nju. Potrebno je da to osvestite i promenite vaš odnos sa hranom. Ne treba jesi iz bilo koje emocije, niti one treba da upravljaju vašim apetitom. Hrana je vaš prijatelj i gorivo neophodno za rad vašeg organizma, trebate ga birati mudro. Iz tog razloga ne možete očekivati da se promena desi preko noći. Kao što se taj odnos gradio neko vreme, takođe potreban određeni vremenski period kako bi se on promenio u vašu korist.

Slika

Često je slučaj da osobe koje imaju problem sa viškom kilograma stalno pokušavaju nove dijete sa interneta, ne znam da li vam je pozdnata kupus dijeta, keto dijeta, bolnička dijeta, itd. Sve one vam mogu dati rezultate, ali koliko je to dobro za vaš organizam?

Na takvim dijetama prvih nedelju dana ćete izgubiti određeni broj kilograma što će vam u tom trenutku izgledati zapanjujuće međutim to je verovatno proces izbacivanja tečnosti i nadutosti. Nakon toga proces postaje sporiji a vi gubite motivaciju. One su obično prilično agresivne i neprilagođene vašem organizmu već univerzalne. Kako se može očekivati da nešto što je univerzalno ima odličan uticaj na vas. Ukoliko biste probali majicu univerzalne veličine verovatno vam ne bi tako dobro stajala kao majica u vašoj odgovarajućoj veličini ili vam ne bi upšte stajala. Ista logika se može primeniti i na ovaj tip dijeta.

S obzirom da su toliko rigorozne, smanjićete potencijalno dnevni unos kalorija ispod preporučljivog što stvara veliki šok za organizam i utiče na odsustvo kasnijih rezultata. Takođe ta metoda nije održiva na duže staze. Izdržaćete dve nedelje na rigoroznoj dijeti i onda ćete se vratiti starim navikama. Ovo što je vama potrebno jeste stvaranje novog odnosa sa hranom, učenje o nutrijentima i namirnicama koje su dobre za vas kao i kako ih kombinovati. Na taj način imaćete kontrolisanu ishranu koja je izbalansirana i koja je primenljiva na duže staze. Takođe uz odgovarajuće treninge imaćete kontinuirane rezultate.
Odgovori