Vitamin D

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Vitamin D pomaže boljoj apsorpciji kalcijuma i fosfora u organizmu. Iz tog razloga ima glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju. Nedostatak vitamina D dovodi do nedovoljne mineralizacije novonastalih kostiju što rezultira razvojem rahitisa kod dece i osteroporoze kod odraslih. Pored ove glavne uloge, vitamin D takođe ima mogućnost da deluje direktno na imunološki odgovor organizma.

Naše telo je sposobno da samo proizvede ovaj vitamin. To je slučaj kada je naša koža izložena sunčevoj energiji. Iako znate da sunce može biti opasno po vas, pribegavate kremama sa zaštitinim faktorom, koje ne dozvoljavaju proizvodnju vitamina D, kako bi se zaštitili a ne gledate nihov sastav i ne znate jesu li na neki drugi način štetne za vas. Pored svega toga sunce može biti veoma dobro i korisno ukoliko je izlaganje suncu kontrolisano, umereno i ispravno. Sunce vam mnogo pomaže osim što daje vitamin D. Ono snižava vaš krvni pritisak. To čini delimično izazivajući oslobađanje azota, oksida iz vašeg organizma. Takođe pokreće osobađanje serototina koji se bori protiv depresije. Sunčeva svetlost oslobađa endorfine, koji utiču da se osećate dobro. Takođe s obzirom da tokom cele godine proizvodnja ovog vitamina internim putem možda nije dovoljna, može se uneti i putem hrane ili suplemenata.

Zavisnosti od načina vašeg života i područja na kom živite, proizvodnja ovog vitamina može biti nedovoljna ili potpuno izostati tokom zimske sezone a negde čak i cele godine. Količina ovog vitamina koju vi proizvedete takođe zavisi od mnogih faktora, kao što su, doba dana, godišnje doba, pigmentacija vaše kože, itd.

Vitamin D je esencijalni vitamin rastvorljiv u mastima. On se može proizvesti na koži nakon pravilnog izlaganja sunčevoj svetlosti između 5 i 30 minuta, dva puta nedeljno. Ukoliko razmišljate o unosu dodatnog vitamina D putem hrane, možete ga naći u masnijoj ribi, ribljem ulju, ostrigama, škampima, žumancetu, mleku, obogaćenom mleku, itd.

Slika

Postoji dosta studija koje povezuju niži nivo vitamina D sa povećanim rizikom od infekcija naročito gornjeg respiratornog trakta. Kako se receptor za vitamin D takođe nalazi u imunološkim ćelijama, vitamin D ima sposobnost da koriguje urođeni i adaptivni imuni odgovor. Receptori ovog vitamina se nalaze skoro na svim organima, ne samo na kostima. Vitamin D je neophodan našem organizmu kako bi se borio protiv virusa i raka. Nedostatak ovog vitamina povezan je sa nastankom autoimunih bolesti i stanja, kao i povećanom riziku od infekcija. Takođe povezan je sa hipertenzijom, dijabetesom, kardiovasuklarnim oboljenjima, metaboličkim sindromom. Pre pojave efikasnih antibiotika vitamin D se koristio za lečenje infekcija, poput tuberkuloze.

Da li ste se pitali koliko je potrebno vitamina D vašem organizmu i koliko bi bilo previše?

Preporučeni dnevni unos za decu je 400 međunarodnih jedinica (IU), za odrasle 600 IU, za trudnice i starije preko 70 godina 800 IU. Naravno ove mere mogu varirati u zavisnosti od vašeg pola, starosti ili stanja. S obzirom da je ovaj vitamin jedan od rastvorljivih u ulju, vodite računa o količini koju uzimate, jer prekomerno uzimanje ovog vitamina potencijalno može stvoriti toksične nivoe. Univerzalno mišljenje je da je maksimalna preporučena dnevna doza 4000 UI.

Veoma je izazovno postići optimalne nivoe ovog vitamina koji su potrebni vašem organizmu samo putem hrane. S obzirom da je količina sunčeve energije nešto na šta vi ne možete uticati tokom cele godine ili živite u krajevima u kojima je ima veoma malo, suplementi su rešenje koje vam može pomoći da budete sigurni da ste uneli potrebne količine ovog vitamina svakog dana. Boljoj apsorpciji će doprineti konzumacija ovog suplementa sa namirnicama koje sadrže ulje. U hrani i dodacima ishrani, vitamin D ima dva glavna oblika, D2 i D3 koji se hemijski razlikuju samo po strukturi bočnih lanaca. Oba oblika se dobro apsorbuju u tankom crevu.
Odgovori