Vitamin C i njegova uloga

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Slika

Vitamin C je najvažniji antioksidans i igra ključnu ulogu u upravljanju potencijalno razornim efektima slobodne radijalne proizvodnje unutar vaših ćelija. Vitamin C zajedno sa bakrom je neohodan za proizvodnju kolagena, esencijalne komponente vezivnog tkiva. On kao antioksidans, štiti vaše ćelije od slobodnih uticaja radikala. To su molekuli koji nastaju kada vaše telo razgrađuje hranu ili je izloženo duvanskom dimu, zračenju od sunca, rendgenskom snimanju ili drugim izvorima. Slobodni radikali mogu igrati ulogu u srčanim bolestima, raku i drugim bolestima. Vitamin C takođe pomaže vašem telu da apsorbuje i skladišti gvožđe. S obzirom da vaše telo ne proizvodi vitamin C, morate ga unositi putem ishrane. Ovaj vitamin se nalazi u bobičastom voću, krompiru, paradajzu, paprici, kupusu, brokoliju i spanaću. Vitamin C se takođe može uneti u vidu suplementa za oralnu upotrebu, poput tablete, kapsula ili praška. Većina ljudi dobija dovoljnu količinu vitamina C samo ishranom. Nedostatak vitamina C se češće može naći kod osoba koje puše ili su izložene duvanskom dimu u velikoj meri, boluju od određenih bolesti ili imaju ograničenu ishranu koja ne uključuje dovoljno voća i povrća. Ozbiljan nedostatak vitamina C može dovesti do anemije, krvarenja desni, modrica i sporijeg zarastanja rana. Ukoliko uzimate vitamin C zbog njegovih antioksidativnih svojstva, imajte na umu da dodatak možda ne nudi iste prednosti kao prirodni antioksidansi u hrani.

Koja je potrebna količina?

Smatralo se da je neophodna dnevna količina vitamina C, 15 miligrama a preporučena doza 45 miligrama. Međutim sada je preporučena dnevna doza dvostruko veća, sa dodatnih 35mg za osobe koje puše prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Pitate se zašto je to tako? Naime naše potrebe za vitaminom C se povećavaju u težim vremenima. Bolest i stres iscrpljuju telo vitaminom C. A kako sada živimo u veoma stresnom razdoblju imamo samo dve opcije. Da postanemo rezilijentni na stres, što je reklo bi se veoma teško i izazovno danas, ili unositi više vitamina C. Takođe vitamin C deluje zajedno sa drugim nutritivnim faktorima. Količina vitamina C koja vam je potrebna apsolutno varira u zavisnosti od vaših okolnosti. Vitamin C je toliko bogat u životnoj sredini da se mogao nabaviti praktično bilo gde iz bilo koje biljke koju jedemo. Ono što se promenilo je to da smo počeli prekomerno prerađivati hranu. Kuvanjem vitamin C nestaje iz hrane. Takođe stajanjem voća previše dugo (nekoliko nedeljea) vitamin C se takođe troši i nestaje.

Koliko se može dobiti ovog vitamina iz hrane?

Ono što je zapanjujuće je činjenica da ne možemo tačno znati koliko miligrama vitamina C ima tačno u datoj namirnici. Neka istraživanja su pokazala da nasumično izabrana pomoranža sa Floride, u sebi nije sadržala ni jedan jedini miligram vitamina C, dok su lokalno ubrani karfiol i brokoli imali znatno veći procenat vitamina od onog pretpostavljenog. Iz tog razloga mi ne možemo pojedinačno računati na određenu količinu ovog vitamina iz namirnica. Taj podatak nemamo te se ne možemo osloniti na njega. Može se uzimati suplementacija kao dodatak ishrani. Međutim i to vas može razočarati.

Uzimanje vitamina C kroz suplementaciju.

Određena istraživanja su pokazala da naznačene doze vitamina C na pakovanjima suplemenata uopšte nisu pouzdana. Neke tablete se nisu mogle ni rastvoriti te su morale biti smrvljenje zarad ispitivanja. Začudili bi se rezultatima. Dakle jedino na šta možemo da se oslonimo jeste obezbeđivanje minimalne neophodne doze našem telu kroz jednu do dve porcije voća i povrća dnevno ili kroz suplementaciju. Međutim koje sve blagodeti bi naše telo moglo iskoristiti ukoliko bi dobilo dozu vitamina C koja mu se potrebna za sve funkcije. Sprovođeni su i testovi lečenja vitaminom C gde se smatra da određene količine mogu poboljšati stanje pacijenta. Količine preko 6 mg pa sve do 24 mg su danavne ispitanicima i lečile upalu pluća, smanjivale učestalosti prehlada, skraćivale trajanje prehlada ili rezultirale blažim siptomima. Nisu se pokazali nikakvi negativni efekti unošenja tih količina vitamina C. Jedini negativni rezultati su bili u slučajevima unosa manjih doza ispod 3 mg.

Vitamin C vam može pomoći u redukovanju stresa. Nedostatak vitamina C povezan je sa mnogim bolestima, povezanim sa stresom. To je prvi nutrijent koji je iscrpljen kod alkoholičara, pušača i gojaznih osoba. A pošto je vitamin C jedan od nutrijenata osetljivih na stres, održavanje optimalnog nivoa vitamina C može biti idealan marker za celokupno zdravlje.

Može vam pomoći u suzbijanju prehlade. Ne možete se osloniti na njega kao na lek, barem ne u količinama koje se mogu uneti oralno i bez uputa lekara, ali vam može pomoći u suzbijanju prehlade i sprečavanju komplikacija.

Može vam pomoći u otklanjanju šansi moždanog udara. Ispitanici sa najvećom količinom vitamina C u krvi, povezani su sa 42% manje šansi od moždanog udara od onih sa najmanjim koncentracijama vitamina. Razlozi za to nisu u potpunosti jasni ali osobe koje jedu više voća i povrća imaju veći nivo vitamina C. To automatski povećava i unos drugih nutrijenata potencijalno korisnih za zdravlje, poput vlakana i drugih vitamina i minerala.

Ublažavanje starenja kože. Vitamin C uitiče na ćelije iznutra i izvan tela, a njegova antioksidansna svojstva mogu biti korisna kada je u pitanju starenje.
Odgovori