Stranica 1 od 1

Da li je jabukovo sirće dobro za vas?

Poslato: 27 Sep 2021, 11:59
od sanja.filipovic@fitflixgroup.com
U trenutku kada je internetom kružio novi talas fantastične tečnosti koja je odlična za vaše zdravlje kao i za mršavljenje, ljudi su samo o tome pričali. Naime reč je ni manje ni više nego o jabukovom sirćetu. Takođe u fitnes industriji vesti su bile preplavljene blagodetima jabukovog sirceta za mršavljenje. Neki ljudi su čak pokušavali da piju svaki dan po kašiku, dve nerazblaženog jabukovog sirćeta. Ko god je to probao verujem da još uvek oseća taj ukus u ustima.

Ono što želimo razjasniti je, koje su tačno koristi jabukovog sirćeta i da li je moguće uživati u njegovoj konzumaciji. 2004 godine u Američkom udruženju za dijabetes sproveli su eksperiment gde su polovini učesnika dali da piju jabukovo sirće dok drugoj polovini napitak koji insinuira jabukovo sirće poput placeba. Pili su ga nakon obroka. Istraživači su otkrili da je jabukovo sirće povećalo osetljivost na insulin za 19% kod učesnika sa dijabetesom tipa 2. Osetljivost na insulin pokazuje kako telo reaguje na insulin. Preciznije, kada je osoba osetljiva na insulin, trebaće joj manje insulina da bi snizila nivo šećera u krvi u odnosu na onoga ko je rezistentan na insulin. U ovom slučaju, učesnici koji su konzumirali jabukovo sirće imali su znatno niži nivo glukoze u krvi nakon obroka nego oni učesnici koji su pili placebo napitak.

Slika

Takođe nekoliko studija je pokazalo da sirće može povećati osećaj sitosti i podstaći vas da jedete manje kalorija. Međutim ono što može biti propratni efekat toga jeste mučnina. Takođe pokazalo se da svakodnevna konzumacija sirćeta dovodi do smanjenja stomačne masti. Tokom perioda od tri meseca, učesnici koji su uzimali dve kašike dnevno izgubili su oko 4kg. Ovi rezultati ne pokazuju čudotvornu delotvornost jabukovog sirćeta na kraći vremenski period. Tek nakon tri meseca pokazali su se ovi rezultati. U skladu sa tim najbezbedniji i najefikasniji način mršavljenja je i dalje planirana redukovana ishrana u kombinaciji sa vežbanjem.

Ono što je sigurno, jeste da vas ovakva konzumacija jabukovog sirćeta sigurno neće udebljati jer jedna kašika sadrži samo 3 kalorije. Još u vreme Hipokrata, ljudi su koristili jabukovo sirće. Takođe svoju upotrebu je našlo i u dobrim rezultatima za čišćenje i dezinfekciju. Pokazalo se takođe kao odlično za odrđena stanja kože i ekceme. Koža je prirodno blago kisela. Upotreba jabukovog sirćeta za lokalnu primenu mogla bi pomoći u uravnoteženju prirodnog pH kože, poboljšavajući zaštitnu barijeru kože. Morate uzeti u obzir da je jabukovo sirće kiselina i da nikada ne koristite nerazblaženo jabukovo sirće u bilo koje svrhe. Ukoliko je reč o koži takođe budite obazrivi i posavetujte se prvo sa nekim stručnim licem pre nego što probate ovako nešto, pogotovo ukoliko imate oštećenja kože poput ekcema i slično kako ne bi došlo do iritacija ili opekotina. Pored ovih primena jabukovo sirće je i odličan konzervans za hranu. Glavni sastojak je sirćetna kiselina, organsko jedinjenje koje deaktivira enzime. Korišćen je za poboljšanje snage za detokskaciju, kao antibiotik i za rešavanje stanja nedostatka C vitamina. Ljudsko telo nema sposobnost sinteze i stvaranja vitamina C i stoga zavisi od egzogenih izvora hrane za podmirivanje potrebe za vitaminom C. Telesne zalihe vitamina C mogu da se iscrpe od 1 do 3 meseca. Više se jabukovo sirće ne koristi kao antibiotik zbog pojave istih ali se zato sve više spominje u kontekstu mršavljenja.

Ukoliko ste rešili da želite da konzumirate jabukovo sirće, možemo vam dati par saveta.

Ne konzumirajte ga direktno iz bočice. Konzumiranje čistog sirćeta može izazvati eroziju zubne gleđi. Umesto toga, ukoliko želite da ga pijete kao piće, razblažite ga u vodi. Predložene doze su 1-2 kašičice do 1-2 kašike jabukovog sirćeta pomešanog sa punom čašom vode. Preporučuje se da za početak probate sa manjim dozama. Nije strano dodavanje meda, kako bi zasladilo kiseli ukus. Ukoliko ovo nije opcija za vas možete da razmislite o korišćenju jabukovog sirćeta kroz hranu.
Koristite ga kao dodatak svojim jelima. Ono na šta ste verovatno već navikli jeste da ga koristite za vašu salatu.
Možete ga koristiti kao marinadu za meso. Recimo možete pomešati beli luk sitno iseckan ili znječe, dve kašike meda, dve kašike jabukovog sirćeta i jednu kašiku soja ili tamari sosa. Daće vašem mesu intezivniji ukus. Takođe možete probati napraviti umak za cepkano meso. Pripremite dugo kuvano cepkano meso zatim napravite preliv tako što ćete na 15g putera karamelizovati crni luk. To sklonite sa strane, u istom tiganju na 15g putera izdinstajte pečurke 5 do 7 minuta dok ne postanu zlanto braon boje. Dodajte pola kašike ili kašiku, zavisnosti od ukusa, jabukovog sirćeta i dimljene paprike. Vratite karamelizovan luk i dodajte BBQ sos. Po potrebi dodajte malo vole. Cepkano meso pomešajte sa umakom i imate veoma ukusan sendvič.