Kako učiniti brokoli ukusnijim?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Brokoli je izvrsna namirnica. Blagodeti brokolija se aktiviraju odmah, već u stomaku. Kada nesvarljiva vlakna iz brokolija stignu do debelog creva dobre bakterije se aktiviraju stvarajući masne kiseline kratkog lanca. Zahvaljujući tome raste broj dobrih bakterija koje naseljavaju naša creva a to znači i bolji imunitet.

Osim toga dokazano je da dobra ravnoteža ovih bakterija važna i za naše raspoloženje, mentalno zdravlje kao i za održavanje zdrave telesne težine. Osobe koje redovno jedu brokoli imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, problema sa vidom, kao i niži rizik od pojedinih tipova kancera. Da biste izvukli najbolje iz ovog povrća potrebno je da ga pripremate na pari ili vrlo malo kuvate. U suprotnom se umanjuju pozitivni efekti na zdravlje.

Slika

Brokoli je odličan izbor za dijetu za mršavljenje jer nije bogat samo vitaminom C, vitaminom A, vlaknima i kalijumom koji mogu doprineti sitosti već se i lakše čuvaju u poređenju sa drugim povrćem. Međutim u kulinarstvu brokoli je na lošem glasu kao da se toliko ljudi bori da to učini prihvatljivim načinom da unese željene dnevne količine brokolija. Ukoliko samo skuvate brokoli na najjednostavniji mogući način može se desiti da vam se neće svideti. Ljudi generalno imaju problem sa ukusom povrća i veliki broj ga ne voli. Ukoliko ste jedan od njih potrebno je pronaći neke zanimljive recepte kako biste mogli zavoleti brokoli.

U nastavku su recepti koji vam može pomoći da zavolite brokoli ili ukoliko ga već volite može poslužiti kao novi način pripreme.

Recept: Ono što vam je potrebno je brokoli (150g), luk (15g), pečurke (80g), maslinovo ulje (5g), svetli soja sos (3g), so (2g), belo susamovo seme (5g). Brokoli naseckajte na cvetove a luk na sitne kockice. Isecite pečurke i ostavite ih sa strane. Zagrejte tiganj nekoliko sekundi i pržite pečurke oko 3 minuta. Dodajte brokoli, luk, soja sos i so. Promešajte sve zajedno. Pospite susamom kako biste imali dodatan ukus.

Recept 2: Potrebno vam je brokoli (500g), 1 limun, maslinovo ulje (1,5dl), sitnog sira (300g), jaja (3 komada), soli ( 2g), suvog začina (3g). Brokoli naseckajte na cvetove, stavite u dublju šerpu i nalite vodom. Dodati suvi začin, so, sok od limuna i dve kašike ulja. Zagrejati do ključanja i ostaviti da vri 5 minuta. Za to vreme pripremiti posudu za pečenje u rerni i podmazati je. Procediti brokoli i staviti ga u posudu. Preliti sa polovinom ulja. Posebno umutiti jaja, sir i ostatak ulja i preliti brokoli sa tom smesom. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći oko 20 minuta.

Dosta ljudi ne voli poseban miris brokolija. Dodavanjem pečuraka možete znatno doprineti ukusu i sprečiti da brokoli preovlada ovim jelom. To je zato što su pečurke pune aspartične i glutaminske kiseline koje mogu ubiti miris. Bez obzira da li ste ljubitelj brokolija ili niste isprobajte ovaj recept. Ova kombinacija će nadograditi ovo povrće.
Takođe za opciju zapečenog brokolija u rerni može se reći da je još ukusnija. Zbog nešto duže termičke obrade neće zadržati sve blagodeti kao prilikom pripreme prvog recepta ali je opcija ukoliko želite isprobati neki novi recept.
Odgovori