Da li voće može zameniti povrće?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Slika

Mnogi ljudi znaju da je voće i povrće dobro za vaše zdravnje međutim neki ne znaju tačne razlike između njih. Mnoga istraživanja su pokazala da je konzumiranje više voća i povrća povezano sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja. Jedna studija je pokazala da unošenje tri ploda dnevno može smanjiti ovaj rizik i do 70%.

Povećanje unosta vlakana kroz voće i povrće može čak smanjiti i rizik od raka. Vlakna su takođe ta koja usporavaju apsorbciju šećera, što može održati stabilan nivo šećera u krvi. Uzmite u obzir da se ovo odnosi na konzumaciju celog ploda a ne samo njegovog soka. Kroz ceđenje nećete uneti vlakna koja su esencijalna već samo vitamine i minerale. Voće i povrće su prirodno upakovani izvori hranljivih materija koji se mogu uključiti u većinu obroka i grickalicaa neophodni su za očuvanje zdravlja srca i tela. Trudite se da u svakom obroku imate voće ili povrće, najbolje sirovo. Međutim da biste znali kada je najbolje konzumirati koji plod prvo morate razumeti i znati razlike među njima.

Voće i povrće se definitivno ne može svrstati u istu kategoriju. Gledano iz ugla ishrane, srukture i ukusa voće i povrće ima dosta razlika. Iako su i voće i povrće dobri za vaše zdravlje, voće u većini okolnosti ne može zameniti povrće. S gledišta ishrane, najveće razlike među njima su sadržaj šećera i količina hranljivih stvari. Voće sadrži bogate hranjive materije poput vitamina C i kalijuma. Prednost voća je što se sve može jesti sirovo. Zbog toga se sačuvaju svi minerali. Za većinu voća nivo šećera je između 5 i 15% dok za većinu povrća važi da je ispod 5%. Povrće takođe sadrži razne hranljive materije poput karotena, vitamina C, vitamina B, kalijuma, magnezijuma i drugih.

Voće je semenkasti plod u cvetnim biljkama koja se formira iz cveta. Voće je način na koji cvetne biljke šire svoje seme. Voće čini veliki deo svetske poljoprivredne proizvodnje. Voće predstavlja mesnatu strukturu biljke i obično je slatkog ili kiselog ukusa. Takođe jestive su u sirovom stanju kao npr. banane, jabuke, kruške,smokve, jagode, maline, kupine, itd. Najčešće se konzumira u vreme doručka ili užine. Bez obzira što voće sadrži prilično šećera niako ga ne treba izbacivati iz ishrane čak i kada pokušavate izgubiti kilažu. Nema svo voće isti glikemijski indeks tako da čak i oni koji imaju insulinsku rezistenciju mogu pronaci nešto što bi im odgovaralo. Dakle voće sadrži fruktozu, glukozu saharozu ali i vodu, vitamine, voćne kiseline i vlakna.

Povrće obiluje vitaminima, vlaknima, mineralima. Takođe i za povrće važi da bi bilo bolje konzumirati ga sirovog ili manje procesuiranog no međutim to nije baš u potpunosti moguće sa svim povrćem. Naravno postoje ljudi koji se hrane samo sirovom ishranom ali to je prilično izazovno u svakom aspektu. Većina fitonutrijenata je osetljiva na svetlost i toplotu pa kuvanjem smanjujemo njihovu dobrobit. Povrće sadrži malo kalorija u odnosu na ostalu hranu stoga ga možemo svakodnevno bogato konzumirati, unaprediti zdravlje i sprečiti povećanje telesne težine. Povrće sadrži veliku količinu vode, lako je svarljivo, ima nisku energetsku vrednost a vlakna poboljšavaju zdravlje i probavu. Treba se truditi jesti povrće svih raznovrsnih boja. Krompir se s obzirom na visoki nivo skroba (17-20%) smatra prvenstveno skrobnom hranom (ugljenim hidratom), zbog čega je sličan žitaricama. Sadrži manje vode u odnosu na ostalo povrće, malo belančevina, ali mu je hranjiva vrednost velika zbog esencijalnih aminokiselina, kalijuma, gvožđa, vitamina B1 i folne kiseline. Sadrži dosta vitamina C koji se za vreme skladištenja i kuvanja ipak smanjuje.
Iako mahunarke spadaju u povrće, zbog visokog sadržaja belančevina (20 do 25%) možemo ih svrstati u zamene za meso zbog čega mogu unaprediti pravilnu ishranu i zdravlje. Osim visokog sadržaja belančevina, odličan su izvor složenih ugljenih hidrata (oko 60%), biljnih vlakana (25-30%), vitamina B, raznih minerala poput gvožđa, magnezijuma, fosfora i cinka.

Zbog svoje različitosti voće ne može zameniti povrće. Povrće se često servira kao prilog ili glavno jelo. Međutim trudite se da je vaša ishrana obogačena kako povrćem tako i voćem.
Odgovori