6 zabluda o proteinu u bodibildingu

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Kako za mršavljenje tako i za bodibilding , protein je nutrient od velikog značaja. Međutim postoje neke zablude o proteinima. Na primer da li treba da povećamo unos proteina? Ukokoliko da, koliko je potrebno?

Slika

1. Da li vežbanje povećava potrebu za proteinima?
Nema ni jednog pouzdanog dokaza da je to tačno. Vežbanje ne utiče na potrebu za unošenjem proteina. Ono može podstaći veći unos hrane zbog veće potrošnje, međutim na vama je koju ćete kranu unositi. Vežbanje može ubrzati apsorbovanje proteina. Ukoliko ste prosečna zdrava osoba držite se preporučenog unosa od 0.8 do 1.2 gr proteina po kilogramu vaše telesne mase. Ako se ozbiljnije bravite sportom i fitnesom onda je preporučena doza od 1,2 do 2 gr po kg.

2. Što više proteina to bolje.
Ova konstantacija naravno nije istinita. Previše proteina će se ili trošiti kao energija, bezobzirno, ili će se pretvoriti u masti i akomulirati. Ukoliko taj nivo proteina premašuje metabolički kapacitet to takođe može uticati na bubrežnu funkciju kao i funkciju kostiju. Iz tog razloga ne preporučuje se čak ni bodibilderima unos veći od 2 gr. dnevno. Umesto da unosite velike količine proteina u nadi da ćete imati bolje rezultate, razmislite pre o tome da bolje rasporedite važe proteine u danu. Potrudite se da ih imate približno jednako u svakom obroku. Mnogi prave grešku što samo u jednom obroku probaju da unesu dnevni preporučeni unos proteina.

3. Proteini zagarantovano povećavaju mišiće.
Vašem telu je potrebna energija za opstanak. Ukoliko je nemate dovoljno, proteini u vašem organizmu, kao jedan od tri glavna nutrijenta za proizvodnju energije,će se sagoreti. Ukoliko nema dovoljno energije u vašem telu, vaši mišići se neće povećati. Da biste povećali mišićnu masu prvo morate da obezbedite dovoljno energije. Ugljeni hidrati su još jedan glavni izvor energije. Dovoljno ugljenih hidrata može smanjiti zamor prilikom vežbanja, pokrenuti lučenje insulina i sintezu proteina. Za povećanje mišićne mase važna je i dovoljna energija i uravnotežena ishrana. Kada to obezbedite onda možete biti sigurni da će proteini biti najbolji za oporavak i izgradnju vaših mišića.

4. Neophodan je proteinski prah za bolju izgranju mišića
Proteini životinskog i biljnog porekla nisu u potpunosti isti. Proteini životinskog porekla u sebi sadrže i esencijalne amino kiseline. Ukoliko unosite dovoljan broj proteina kroz ishranu nije vam potreban dodatan unos kroz proteinski šejk. To može biti samo kalši i brži način da nadomestite proteine ukoliko niste u mogućnosti da ih u toj meri unesete kroz ishranu.

5. Više proteina = više mišića
Mišićna masa se neće stvoriti sama od sebe. Da biste radili na povećanju mišićne mase morate vašem telu obezbediti svu potrebnu energiju kao što smo već spominjali i uravnoteženu ishranu. Zatim morate se posvetiti treningu. Trenirajte u skladu sa vašim kapacitetima, minimalno 3 puta nedeljno. Nakon treninga nahranite svoje mišiće proteinima i vodite računa o potrebnom dnevnom unosu. Takođe za rast vaših mišića potreban je i odmor kako bi se oni oporavili i kako biste dali svoj maksimum na sledećem treningu. Ukoliko previše zamorite vaše mišiće može doći do pucanja ili drugih ozbiljnij povreda.

6. Viskokoproteinska ishrana povećava stres na vaše bubrege
Vaši bubrezi su dovoljno efikasni u filtriranju negativnih elemenata iz vašeg tela. Prema podacima koji se mogu pronaći, visikoproteinska ishrana ne opterećuje dodatno vaše bubrege. Oni su razvijeni da se nose sa ovakvim situacijama. Vrekomeran unos proteina bi svakako opteretilo funkciju vaših organa. Ono što može pomoći jeste optimalan unos vode. To je iz razloga što vaše telo proizvodi više urina kao sredstvo za iskorenjivanje nusprodukta razgradnje proteina. Višak vode ispunjava količinu vode izgubljene kroz urin. Zato pijte više vode kada unosite dosta proteina.
Odgovori