Šta su tačno kalorije?

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Ovu čarobnu reč "kalorije" stalno čujete u svetu fitnesa. Muče vas pitanja koliko tačno kalorija ima u jednom parčetu torte? Koliko kalorija se sagori trčanjem od 30 minuta? Koliko kalorija se može sagoreti plivanjem? Koliko ih treba unositi kako bi smršali? Kao i mnoga druga pitanja. Generalno kalorije su povezane sa ravnotežom unosa energije i njene potrošnje. Ukoliko ne znate šta to znači, ovaj članak će vam na što jednostavniji način to objasniti.

Slika


Šta su to kalorije?


Kalorije su standard za praćenje telesne energije koji meri njen unos i potrošnju. Sve što konzumirate može se računati kroz kalorije. Recimo prosečan komad pice sadrži 272 kalorije, parče pšeničnog belog hleba oko 78 kalorija, jabuka oko 52 kalorije. Pričaćemo i o tome koliko bi vi trebalo unositi kalorija. Međutim ukoliko ste negde već čuli to da ukoliko želite smršati morate biti u kalorijskom deficitu i na osnovu ovoga pomislite "Pa dobro hleb nema puno više kalorija u odnosu na jabuku. Mogu da jedem hleb i da mršavim". U jednu ruku to je tačno međutim vaši rezultati će biti ono što vi jedete. Hleb i jabuka su dve različite namirnice. Njihov odnos makro i mikronutrienata je različit. Vi možete imati optimalan procenat telesne mase međutim vaš procenat masti u organizmu bi mogao biti zabrinjavajući. Iz tog razloga je veoma bitno koje namirnice unosite i da ispoštujete odnos makronutrijenata potreban vašem telu.

Zašto su kalorije obično povezane sa težinom?

Pre nego što odgovorimo na ovo, potrebno je napomenuti još jedan vid ravnoteže. Zdrava ravnoteža nastaje onda kada unesete otprilike onoliko energije koliko potrošite. Ukoliko konstantno unosite više energije nego što potrošite, višak će se zadržavati i taložiti u vašim ćelijama u vidu masti i iz tog razloga dolazi do povećavanja telesne mase. U suprotnom, ako sagorite više energije nego što nadoknadite izgubićete na telesnoj masi.

Kako energija funkcioniše u našem telu?

Tokom varenja energija se oslobađa i nakon toga skladišti u ćelijama. Oslobađanje energije iz ćelija se postiže na tri načina. 10% omogućava varenje, 20% podstiče redovno vežbanje i 70% podržava osnovne funkcije vaših organa i tkiva. Treća upotreba odgovara vašoj bazalnoj stopi metabolizma - stopi kalorija koja ukazuje na održavanje normalnih telesnih funkcija u mirovanju.

Koliko kalorija nam je potrebno u danu?

Generalno gledano za žene oko 2000 kalorija a za muškarce oko 2500. Međutim ove brojke se razlikuju od pojedinca do pojedinca. Recimo Koliko imate godina. Neko je po prirodi sintije neko krupnije građe. Takođe ukoliko se bavite nekom ekstremnom aktivnošću kao što je vožnja bicikla po planinama uzbrdo i nizbrdo mogli biste da unesete i do 9000 kalorija. Što su veoma retki primeri. To su obično profesionalci u određenim diciplinama koji su svakako na kontrolisanim i praćenim režimima ishrane upravo zbog prekomernog trošenja. Na primer trudnicama je potrebno nešto više kalorija nego uobičajeno. Dok je starijim ljudima potrebno manje kalorija jer njihov metabolizam je sporiji i sporije sagoreva. Na osnovu vašeg pola, starosti i fizičke aktivnosti se treba odrediti koliko vaš bazalni metabolizam sagoreva kalorija. Na osnovu toga i vaših ciljeva odrediti optimalan unos kalorija za vas. Takođe kao što smo spomenuli potrebno je odrediti odnos proteina, ugljenih hidrata i masti koje vi trebate uneti u skladu sa vašim ciljevima.

Da li kalorije mogu da izmere nutritivnu vrednost hrane?

Kalorije se mogu koristiti za izračunavanje nutritivne vrednosti hrane i označavanje njene energije. Međutim to ne znači da vaše telo može da apsorbuje svu tu energiju. Na primer potrebno je više energije za varenje hrane sa vlaknima poput celera i integralnih žitarica. Energija sadržana u hrani minus ona koja se troši varenjem je ono što zapravo apsorbujete. Sa ovog gledišta neka hrana nudi hranljive materije poput proteina i vitamina dok druga pruža manju nutritivnu vrednost. Konzumiranje hrane sa manjom nutritivnom vrednosti može vas dovesti do prekomerne težine ili neuhranjenosti.
Odgovori