Pokazatelj zdravlja: indeks telesne mase i procenat telene masti

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Procena zdravlja na osnovu telesne težine je težak zadatak koji često može zavarati ili biti neprecizan. Najnoviji način korišćenja vašeg indeksa telesne mase i procenta telesne masti nastoji da nam pomogne da bolje razumemo naše telesno zdravlje. Međutim deklarisanje pod "zdravo" samo na osnovu indeksa telesne mase ili pogrešno merenje procenta telesne masti mogu nas zbuniti. Mogu se stvoriti iluzije da smo zdraviji nego što jesmo ili obrnutom. Ne može se reći da ova merenja nisu korisna, samo zahtevaju detaljnije razumevanje osnovnog koncepta da bismo bolje razumeli svoje telo i gde smo na lestvici zdravstvenog spektruma.

Slika

Indeks telesne mase (BMI - Body mass index)

se smatra jednim od najtačnijih načina za utvrđivanje uticaja vaše telesne težine na vaše zdravlje. On se koristi za procenu rizika od bolesti, posebno srčanih i razvoja dijabetesa. Kako se BMI povećava tako se povećavaju i ovi rizici od razvoja ovih i drugih bolesti povezanih sa težinom, uključujući moždani udar i neke vrste raka. BMI predstavlja merenje telesne mase na osnovu visine. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pružaju sledeće opsege vrednosti indeksa telesne mase za odrasle: nedovoljna težina - manje od 18,5, preporučena - od 18,6 do 24,9, prekomerna - od 25 do 29,9, gojazna - preko 30. Ono što je ograničenje ovog načina merenja jeste što BMI ne razlikuje masti od mišića. Neka istraživanja su pokazala da samim tim on se ne može smatrati u potpunosti tačnim kada se govori o opštem zdravlju, te je neophodno sprovesti još neka merenja te uporediti te parametre i doći do relevantnih rezultata. ukoliko bi se posmatrao samo BMI moglo bi se pokazati da osoba koja ima preporučljiv BMI je zdrava osoba a ona zapravo ima veoma visok procenat masti umesto mišića što je definiše kao gojaznu osobu normalne težine. To je čest primer za većinu amerikanaca.

Slika

Procenat telesne masti

Istraživanja proteklih godina su pokazala da je merenje procenta telesne masti u nekim slučajevima bolji pokazatelj rizika od bolesti, u poređenju sa merenjem indeksa telesne težine. Procenat telesne masti razlikuje masti od mišića i izračunava njen procenat u telu. Pomoću merenja procenta telesne masti možemo zaključiti da sportista ima prekomeran indeks telesne mase po BMI merenju ali da nije predebeo jer njegov odnos mišića i masti ide u njegovu korist. Skala procenta masti za žene je : osnovne masti- od 0 do 13, sportisti - od 14 do 20, fitnes - od 21 do 24, prihvatljivo - od 25 do 31, gojazno - preko 32. Skala procenta masti za muškarce: osnovne masti - od 2 do 5, sportisti - od 6 do 13, fitnes - od 14 do 17, prihvatljivo - od 18 do 25, gojazno - preko 26. Merenje procenta telesne mase takođe ima svoje nedostatke. Naime problem je što postoji mnogo načina za dobijanje ove vrednosti i svi mogu dati različite rezultate. Takođe neki metodi za ova merenja nisu pristupačni. Najpristupačnije tehnike uključuju prisustvo vage, merača, vizuelnog prikaza, itd. Iako je pokazatelj vašeg procenta masti mnogo bolji pokazatelj zdravlja od BMI merenja, ipak je teško da bude u potpunosti tačno. Ovi aparati takođe mere pretežno masnoću iz vašeg donjeg dela tela što opet nije u potpunosti precizno. Najtačniji načini merenja su relativno skupi jer iziskuju vagu visoke tehnologije.

Nedostaci samo BMI merenja su očigledni, iako je procenat telesne masti bolji pokazatelj, i dalje postoje ograničenja u merenju koja dovode do grešaka,tj. nepreciznosti. Kategorije ne odražavaju uvek vaše zdravlje, posebno ako koristite samo jedan oblik merenja. Ovi načini mogu biti dobri ukoliko se inkorporiraju čineći precizniju i detaljniju sliku.
Odgovori