Neophodna oprema za početnike u jogi

Odgovori
sanja.filipovic@fitflixgroup.com
Postovi: 47
Pridružio se: 16 Sep 2021, 16:28

Slika

Jogu možete praktikovati u specijalizovanom joga centru, Vašoj lokalnoj teretani ili kod kuće.

Ukoliko odlazite na grupne časove joge, tamo ćete najverovatnije dobiti sve što Vam je neophodno za tu sesiju. Prostor je opremljen svim neophodnim elementima koji su Vam potrebni za praktikovanje jednog joga časa. Međutim ukoliko planirate da započnete časove joge kod kuće ili želite da imate svoju opremu evo nekih stvari koje će Vam biti neophodne.

Za početak on što bi trebalo prvo da nabavite jeste prostirka za jogu.

Slika

Podloga je nešto bez čega ćete teško izvesti sve poze koje joga zahteva. Kako bi Vam bilo udobnije i kako se ne bi povrediti, potrebno je da imate prostirku. Postoje posebne prostirke pravljenje specifično za praktikovanje joge. Tu može zavisiti debljina i veličina prostirke. Za neke druge vežbe će Vam možda trebati deblja prostirka. Takođe prostirka za jogu treba biti dovoljno dugačka zbog specifičnosti izvođenja svih vežbi. Iz tog razloga, ukoliko razmišljate o kupovini prostirke, kupite onu namenjenju za jogu.

Hata joga je najblaži i najrelaksirajući oblik joge. U okviru ove tehnike ima dosta pauza između položaja gde ćete se opuštati na Vašoj podlozi. Kako bi Vam ugođaj i doživljaj bio potpun potrebno je da Vam podloga bude udobna. Takođe izvodićete veoma zahtevne i komplikovane položaje koji zahtevaju udobnu prostirku. Za određene vrste joge biće Vam potrebna složenija oprema, međutim za praktikovanje asana neophodna Vam je samo prostirka. Ona je uglavnom dimenzije 60cm sa 180cm. Dizajnirana je da Vam pruži prijanjanje i podršku prilikom vežbanja.

Dešava se da ljudi pokušavaju praktikovati jogu na raznim drugim prostirkama, poput onih za plažu, penastih blokova ili debelih strunjača. Ni jedna druga podloga Vam ne može pružiti istu podršku kao specifična joga prostirka. Ona je dizajnirana tako da je idealne veličine i debljine kako bi Vam pružila potporu koja Vam je neophodna. Idealne je mekoće tj. tvrdoće i pogodna za izvođenje položaja kako se ne bi klizali ili tonuli u prostirku. S druge strane dovoljno je udobna za Vaša leđa i kosti, kako biste izbegli šansu od povreda.

Vašim leđima će pružati dovoljnu potporu kako bi se Vaši mišići aktivirali. Joga prostirka će Vam obezbediti jastuk za Vaše zglobove. Dovoljno je gusta da ne stvara bol prilokom pritiska Vaših zglobova o podlogu. Neophodna Vam je tvrda podloga kako biste održavali ravnotežu, inače biste utonuli u podlogu i izgubili balans.

Slika

Pored prostirke ono što Vam može pomoći i što može biti korisno pogotovo u početku su jednostavni joga blokovi. Oni Vam nisu neophodni kao prostirka ali Vam svakako može olakšati vežbanje. Oni izgledaju kao ciglice od stiropora. Prave se u različitim bojama i dezenima. Čvrsti su i veoma lagani. Napravljeni su tako da Vam budu potpora prilikom izvođenja asana. Takođe su izrađeni od neklizajućih materijala što je veoma bitno pogotovo kada Vaše telo krene da se znoji prilikom vežbanja. Oni vam mogu pomoći u povećanju fleksibilnosti čineći podršku Vašem telu u međuprostoru Vas i podloge. Možete se osloniti na joga blok i raditi na produbljivanju Vaših pokreta.

Joga blok Vam takođe pomaže u poboljšanju držanja kako ne bi stvorili loše navike. Veoma je važno da položaje u jogi radite sa ispravljenim leđima. Joga blokovi Vam u početku mogu služiti za olakšanje položaja i potporu u povećenju fleksibilnosti ali kasnije Vam oni mogu pomoći u povećanju izazova prilikom vežbanja. Sa njima ćete moći učititi položaje još izazovnijim i težim.

Slika

Takođe ono što bi Vam pomoglo prilikom praktikovanja joge jeste adekvatna odeća. Široka odeća Vam može dodatno otežavati izvođenje vežbi. Mogli biste probati sa joga helankama. Potrebno je da se osećate udobno i ugodno. Međutim funkcionalnost je takođe veoma bitna. Joga helanke će Vas doboljno stisnuti kako bi Vaši pokreti bili prirodniji i lagani. Međutim one su napravljene tako da budu udobne takođe. Možete probati i sportske topove kako bi sve stajalo na svom mestu.

Takođe, za muškarce važi to da će laksi i bolji pokret praviti u nekoj odeći koja je više uz njihovo telo kako ne bi visila i uplitala se. Sa ovim osnovnim elementima trebalo bi da vam praktikovanje joge bude olakšano i ugodno. Vaše je samo da počnete.
Odgovori